От А до Ям

Една по-различна пълнена тиква

Наскоро открих, че тиквата е нещо много повече от вкусна, ароматна сладост. Отдавна ми се искаше да я изпробвам и в друга роля освен като десерт или супа. Оказа се, че и като основно ястие остава все така благородна и вкусна.

Една по-различна пълнена тиква

Наскоро открих, че тиквата е нещо много повече от вкусна, ароматна сладост. Отдавна ми се искаше да я изпробвам и в друга роля освен като десерт или супа. Оказа се, че и като основно ястие остава все така благородна и вкусна.[[quote:0]]

1 тиква цигулка
1 голяма глава бял лук
2 стръка салатна целина
1 малък морков
300 г кайма (смес телешко и свинско)
1 ч. ч. телешки бульон
2 дафинови листа
2-3 листа салвия
сол
черен пипер
зехтин

Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе плоска тава, покрита с хартия за печене или алуминиево фолио.[[more]]Измийте тиквата много добре. Внимателно я разрежете по дължина, отстранете семките и я издълбайте така, че да получите две широки лодки.  Съдържанието на едната половина запазете за ризото, а другата половина използвайте в ястието.

Запържете лука, добавете целината и моркова, нарязани на ситно. Прибавете съдържанието на тиквата, нарязано на по-едри парченца. Посолете, поръсете с черен пипер. Разбъркайте добре, прибавете каймата и след 2-3 минути, когато промени цвета си, добавете 1 ч. ч. телешки бульон. Намалете котлона и оставете плънката да къкри, докато водата почти се изпари, а моркова и тиквата поомекнат. Дръпнете от котлона, прибавете листата салвия и отново разбъркайте.

Поръсете вътрешността на двете половини на тиквата със сол, черен пипер и няколко капки зехтин. Напълнете ги с плънката и внимателно ги съединете. Завържете ги с кухненски канап на две-три места.

Печете тиквата за час на 180 градуса с вентилатор или 200 градуса без вентилатор.