Начин на живот

Една жена в Сицилия

Сицилия не е Италия – както твърдят и самите сицилианци. В момента, в който стъпите на сицилианска земя, просто спрете да правите паралел с Италия. Няма такъв. Веднага ще усетите, че сте на специално място.

Наскоро една позната ме попита дали си заслужава да се пътува до Сицилия. Били й казали, че е мръсно, неуредено... и т.н. Все едно слушах аргументите на „северните италианци”!

Как да не си заслужава да се види Сицилия!!! Това че е по-мръсно отколкото в останалата част на Италия, само я прави емоционално по-близка до България. Но със сигурност красотата и дивотата на природата, топлината на хората и вкусотиите на местната кухня компенсират стократно неразборията.

Сицилия не е Италия – както твърдят и самите сицилианци. В момента, в който стъпите на сицилианска земя, просто спрете да правите паралел с Италия. Няма такъв. Веднага ще усетите, че сте на специално място. Дългата и бурна история на острова го прави само по-интересен, по-шарен и уникален. Смесицата с кръвта на сарацините е създала от местното население едно непокорно и гордо общество, на което обаче липсва високомерието. Казват, че сицилианците са мързеливи. Е, и вие да живеехте в такъв горещ и влажен климат, и вие щяхте лениво да се наслаждавате на живота на плажа.

[[more]]А как ще се чувствате в Сицилия? Екзалтирани от невероятните гледки на безкрайните плажове (като прекрасния Скала дей Турки в близост до Агридженто); съблазнени от вкусотиите, които варират от специалитетите от морски дарове, през канолите, аранчините и сладкиша дженовезе до невероятния местен сладолед; опиянени от местните вина (най-специалното от които е сладкото вино марсала); стоплени от приятелското отношение на сицилианците, които са непретенциозни хора и посрещат с отворени обятия новодошлите.

Какво повече ви трябва, за да помечтаете за Сицилия и да започнете да планирате пътуването си дотам?

За автора: Казвам се Гери и съм пътешественик-ентусиаст. Където и да ходя, все не ми стига. Иска ми се да прегърна света и хората в него, да ги опозная и да науча всичко за местата, културите и начина на живот. Всичко научено от непознати хора в непознати страни, цялата мъдрост събрана и цялата радост изпитана се опитвам да пресъздам в блога си. Идеята, с която създадох „When Woman Travels“, е да се представя женската гледна точка и да бъде полезен на жените като цяло при техните пътувания. Защото ние, жените, сме любопитни и жадни за познание същества, а знанието за света е най-добрият начин да опознаеш самия себе си.