От А до Ям

Еклери с ягодов крем и шоколад

Кой не обича еклери?!

Еклери с ягодов крем и шоколад

Снимки: Авторът

Великден е вече зад гърба ни, но страстта ни към омайно вкусните изкушения продължава да е актуална. Затова днес ви предлагаме да се насладите на поредното кулинарно чудо, поднесено ни от Дани от Cooks and Bakes. В крайна сметка кой не обича еклери?! А домашно приготвените, при това с пресни ягоди и кадифен шоколад, са нещо, което няма как да ви остави безразлични. Ето в няколко лесни стъпки как да си ги приготвите сами.

Необходимите продукти за пареното тесто:

(за около 60 малки еклера)
130 г брашно „София Мел Екстра“
120 мл прясно мляко
120 мл вода
115 г масло (разтопено)
1/4 ч.л. сол
1 с.л. захар
4 големи яйца (на стайна температура)

 

Необходимите продукти за ягодовия крем:

200 мл студена сладкарска сметана
100 г заквасена сметана
2 с.л. пудра захар
200 г почистени ягоди, нарязани на много малки кубчета (не ги пюрирайте, защото кремът ще стане много течен)

Необходимите продукти за шоколадовия сос:

150 г черен шоколад (70% какао)
50 г масло
50 г мед

 

Фурната се загрява на 200°C.

Прясното мляко, водата, солта, захарта и маслото се слагат в малка тенджера и се загряват на среден огън, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира.

Когато заври, се изсипва цялото брашно наведнъж, тенджерата се сваля от огъня и сместа се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се обедини и се събере на топка. Тестото се прехвърля в чиста купа и се оставя да се охлади.

След като тестото е хладко на допир, се добавят яйцата, едно по едно, като се разбърква добре след всяко. След добавянето на последното яйце, тестото трябва да изглежда лъскаво и хомогенно.

Сместа се пълни в пош с широк кръгъл накрайник и еклерите се шприцоват върху хартия за печене на разстояние един от друг.

Еклерите се пекат в предварително загрята на 200°C фурна за 15 минути, след което температурата се намалява на 180°C и се пекат още 10-15 минути. На мен ми отне около 20 минути, но в зависимост от големината на еклерите времето за изпичане варира. Следете да станат препечени отгоре. След като са готови, се изваждат от фурната и се оставят да се охладят напълно, преди да бъдат напълнени с крем.

NB: Не отваряйте вратата на фурната по време на изпичането, тъй като ще станат плоски и ще се сплескат.

За да направите крема, изсипете сметаната в купа и заедно с пудрата захар разбийте на гъст крем. Добавя се заквасената сметана и се смесват добре. Накрая се прибавят нарязаните на малки кубчета ягоди и всичко се разбърква добре. Можете да напълните еклерите с помощта на пош или да направите разрези в долната част и да напълните еклера. Аз избрах втория начин, тъй като ми се стори по-удачен за пестене на време, а и самите ягоди можеха да запушат поша при шприцоването.

За шоколадовия сос:
Всички продукти се смесват в малка купа и се разтопяват на водна баня при непрекъснато разбъркване. Сосът се изсипва в каничка и се сервира заедно с еклерите. Съхранява се в хладилник, а преди сервиране се загрява на водна баня, за да се втечни.

Еклерите се съхраняват в кутия в хладилник в рамките на няколко дни.

С подкрепата на „София Мел“