„Еквус“ в Младежкия театър

„Еквус“ в Младежкия театър
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Легендарна пиеса, поставяна в Младежкия театър преди 36 години от Здравко Митков с титуляр Николай Бинев, чието име театърът носи днес. В световен план тази награждавана с всички възможни театрални награди пиеса на Питър Шафър е поставяна с Антъни Хопкинс, Ричард Бъртън и други все големи имена. Всичко това неминуемо залага пред Стойко Мурджев огромни очаквания и трябва да призная, че той ги оправдава напълно. Изключителен, образцов спектакъл – вълнуващ, силно емоционален, смущаващ и страхотно красив.  „Еквус“ е написан по истински случай – момче, което работи доброволно в конеферма през уикендите, се промъква в конюшните една нощ и ослепява с шило всичките шест коня. Преди да го изпрати в затвора доживот, съдийката го настанява за изследвания при най-добрия детски психиатър в страната. Историята е странна – момчето е наглед типичен 17-годишен тийнейджър от обикновено семейство от средната класа и отгоре на всичкото от дете обича конете. Кое го е довело до тази ужасяваща постъпка?

В ролята на психиатъра д-р Мартин Дайзър е Малин Кръстев, който напълно доминира на сцената дори в моментите, в които няма реплики. Тази му роля е още едно доказателство, че това е един от най-талантливите актьори на родната сцена в момента.

В ролята на Алън Странг се редуват Александър Хаджиангелов и Севар Иванов. Ние гледахме Александър Хаджиангелов, когото страхотно харесвам още от "Пилето". В по-голямата част от действието той почти не отстъпва на знаменития си колега. Връзката лекар-пациент е напрегната и необичайна, преминаваща до размяна на ролите. В крайна сметка става въпрос за търсене на границите на онова, което за всеки от нас е лично, интимно, божествено, съкровено, допустимо, бленувано. За лекаря това е пределно разумното, за момчето – пределно чувственото. Не мислете, че вече сте отгатнали кой от двамата е прав.

Целият спектакъл е решен в черно и бяло, а образите на конете се появяват по много интересен начин – чудесна работа на всички замесени (сценография и костюми: Елица Георгиева; авторска музика: Петър Дундаков; хореография: Станислав Генадиев).

Тази зима светът се сбогува с Питър Шафър, който почина на 90-годишна възраст. „Еквус“ е текст, написан от него преди 44 години и все още задаващ въпроси, в които всеки от нас може да се припознае. Драматургия висша проба, истинско удоволствие!

 

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...