Изкуство

Елиът Ъруит – фотографът на човешката комедия

Фотографите

Обичам всички изкуства, но фотографията заема специално място в сърцето ми. Тя сякаш дава най-голям достъп на всички хора – бели, черни, богати и бедни, важни и неважни, да заемат своето местенце в богатия пъзел на историята. А това е безценно.

Една изложба ме накара да се замисля над това и да пожелая да разкажа за някои от големите фотографи на XX век, започвайки с Елиът Ъруит, познат като „фотографът на човешката комедия”.

Елиът Ъруит е роден през 1928 г. в Париж. В момента е на 89 години и е все още активен – снима за клиенти, а в свободното си време реди изложби и издава книги (вече 30).

Започва кариерата си през 40-те години с черно-бяла фотография. За разликата й с цветната има една знаменита мисъл: „Цветът е описателен. Черно-бялото е тълкувателно.”

В това има хляб за размисъл, но има и практична причина повечето големи фотографи от средата на миналия век да са предпочитали черно-бялото. Било е много по-лесно (и по-евтино) да се снима в черно-бяло, виждали са резултата много по-бързо, цветната фотография е била много по-скъпа и сложна като процес. Ъруит е снимал и в цвят, но той е толкова плодовит, че голямата част от цветната му фотография все още дори не е показана. Той също така се изказва и против дигиталното манипулиране на снимките и дори е заснет да носи протестна тениска. Така че насреща стои един истински ветеран с твърдо мнение! [[more]] Ъруит се установява в Лос Анджелис през 1948 г. и има късмета да попадне на гиганти – Робърт Капа, Едуард Стайхен и Рой Страйкър стават негови ментори. Няколко години по-късно Капа го кани да се присъедини към Magnum Photos, международна фотографска общност, на която е основател заедно с Анри Картие-Бресон, друг гигант във фотографията. По-късно е и много години президент на Mangum.

Неговите черно-бели снимки са се превърнали в икони на фотографията, познати из целия свят. От тях се вижда голям майстор на елегантните композиции, изпълнени с дълбока човечност, емоции, ирония и хумор – всички неща, заради които Ъруит е един от най-обичаните фотографи. За шест десетилетия кариера е снимал всички, всичко и навсякъде – от Мерилин Монро до Че Гевара, от Сибир до Лос Анджелис.

Ако трябва да запомните Елиът Ъруит и с още нещо, то нека това да са портретите му на кучета, които също са легенди и историческа ценност. Както и с един любопитен факт – големият фотограф никога не е крил как точно предизвиква вниманието за онзи жив събуден поглед на хората на снимките от улицата или погледа на кучетата – известен е с това, че винаги носи един клаксон със себе си. Когато го натисне, обектът му инстинктивно се обръща към камерата за един кратък миг, в който се случва идеалното „щрак!”.