Ретро

Елизабет II и американските президенти: от Труман до Тръмп

Тъжна гледка беше посещението на Тръмп в Англия.

Елизабет II и американските президенти:  от Труман до Тръмп

Елизабет II и Барак Обама

Тъжна гледка беше посещението на Тръмп в Англия – протести, летящо надуваемо бебе Тръмпче... Не мислете обаче, че всички посещения на американските президенти са протичали по този жалък начин. Да не говорим за срещите им с кралица Елизабет II, които винаги са били еталон за добри дипломатически отношения.

Откакто е на трона (1952 г.), кралицата се е срещала с 10 от 11-те избрани президенти (всички с изключение на Линдън Джонсън). И макар гафове в дипломатическия протокол винаги да е имало (спомняме си как Мишел Обама постави ръка на гърба й например или как Буш сбърка годината в изказването си и я изпрати на трона още в XVIII век), елементарно възпитание и добро отношение никога не е липсвало. Повечето от президентите всъщност са имали прекрасни топли срещи с британския монарх.

Разбира се, кралицата едва ли е загубила съня си от това, че Тръмп я загърбва и я кара да го чака права 15 минути, но хората по света се възмутиха, факт. И това възмущение нямаше нищо общо с политиката, а с това, че демонстрирането на нулев респект към 92-годишна жена говори за катастрофална липса на първите 7 години у човек, концентрирал огромна световна власт в ръцете си.

Но и от тези случки може да се изведе нещо полезно за общата култура – събрали сме всички срещи на Елизабет II с американските президенти с мъничко история, за да стане ясно, че между сегашното и нормалното зее огромна пропаст. Накрая сме оставили шокиращите кадри от срещата на Кралицата с Тръмп.