Историческа реч на Мерил Стрийп на Златните глобуси

Историческа реч на Мерил Стрийп на Златните глобуси
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Тази нощ, на церемонията на наградите "Златен глобус", Мерил Стрийп беше отличена за цялостен принос. Актрисата използва случая, за да държи кратка пламенна реч в защита на "Холивуд, чужденците и пресата" (Златните глобуси се присъждат след гласуване от чуждестранната преса в Холивуд). Пред развълнуваната до сълзи публика, сред която бяха едни от най-известните актьори на нашето време, Мерил Стрийп каза:

"Благодаря ви много. Моля седнете, седнете. Благодаря. Обичам ви всички. Трябва да ми простите, но загубих гласа си в крещене и ядосване този уикенд. Загубих и ума си по-рано тази година. Затова трябва да чета.

Благодаря на Холивудската чуждeстранна преса. Започвам от това, което Хю Лори каза. Вие, а и всички в тази зала наистина принадлежим към най-злодейския сегмент на американското общество днес. Помислете за това. Холивуд, чужденците и пресата... Но кои сме ние? И какво е Холивуд изобщо? Това е една група хора, дошли от другаде.

Аз съм родена и отгледана в държавните училища на Ню Джърси. Виола (Дейвис) е родена в колиба в Южна Каролина и е израснала в Сентръл Фолс, Роуд Айлънд. Сара Полсън е отгледана от майка си в Бруклин. Сара Джесика Паркър е била едно от 7-8 деца в Охайо. Ейми Адамс е родена в Италия. Натали Портман е родена в Йерусалим. Къде са техните рождени свидетелства? И хубавата Рут Нега е родена в Етиопия, отгледана е, доколкото знам, в Ирландия. И е тук, номинирана за роля на момиче от малък градец във Вирджиния. Райън Гослинг, като всички чудесни хора, е канадец. Дев Пател е роден в Кения, отгледан е в Лондон и играе индиец, отгледан в Танзания. 

Холивуд е пренаселен с чужденци от различни места. Ако ги изриташ всички, няма да имаш нищо повече за гледане освен футбол и бойни изкуства. Които не са изкуства. (Дадоха ми три секунди, за да кажа това). Единствената работа на актьора е да влиза в живота на хора, които са различни от нас, и да ни дава възможност да почувстваме какво е. И има много, много силни изпълнения тази година, които направиха точно това – отнемаха дъха, страстна работа. 

Имаше едно изпълнение тази година, което ме порази и се вряза в сърцето ми. Не защото беше добро. Нямаше нищо добро в него. Но беше ефективно и си свърши работата. Накара зрителите да се смеят и да си покажат зъбите. Беше този момент, когато човекът, искащ да седне на най-уважаваното кресло в нашата страна, имитира репортер с увреждания - някой, когото превъзхожда с привилегия, власт и способност да отвърне на удара. Това разби сърцето ми, когато го видях. И още не мога да го извадя от главата си, защото не беше филм. Беше истинският живот. 

Този инстинкт да унижиш, когато е демонстриран от някого на обществената платформа, от някого с власт, сякаш дава разрешение да правиш същото на други хора. Неуважението кани неуважение. Насилието поражда насилие. Когато хората с власт използват позицията си, за да тормозят останалите, всички губим. 

Това ме отвежда до пресата. Имаме нужда от принципна преса, която да държи сметка на властта, да ги вика "на килимчето". Затова нашите основатели са отбелязали пресата и свободите й в Конституцията. Затова аз искам известната Холивудска чуждестранна преса и всички от нашата общност да се присъединят към мен в подкрепа на журналистите. Защото ние ще имаме нужда от тях занапред. И те ще имат нужда от нас, за да пазят истината. 

И последно. Когато веднъж бях на снимачната площадка и се оплаквах от нещо (трябваше да работим вечерта, дълги часове или все едно какво), Томи Лий Джоунс ми каза: "Не е ли привилегия, Мерил, просто да бъдеш актьор?" Да, привилегия е. И трябва да си припомняме привилегията и отговорността от акта на емпатия. Трябва да бъдем много горди от работата, която Холивуд чества тази вечер.

И, както моята скъпа приятелка Принцеса Лея ми каза веднъж, "Вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство." Благодаря."