Изкуство

Fences – един филм на Виола и Дензъл

Филм, в който Виола Дейвис и Дензъл Уошингтън доказват, че са двама от най-талантливите актьори в днешното кино.

Fences – един филм на Виола и Дензъл

Абсолютно справедливо на плаката имената на актьорите са изписани с толкова големи букви – това е един филм, в който Виола Дейвис и Дензъл Уошингтън доказват, че са двама от най-талантливите актьори в днешното кино. И каквото и да се говори за номинациите им за "Оскар" (общо филмът има четири номинации), това че героите и актьорите са цветнокожи, няма нищо общо – в случая имаме изпълнения от най-висока класа. [[more]] Филмът "Огради" е екранизация по наградената с "Пулицър" пиеса на Аугуст Уилсън, която преди няколко години Дензъл и Виола са играли на сцена и имат за изпълненията си награди "Тони" – театралният "Оскар". Дензъл Уошингтън е режисьор на филма и се е опитал да го запази максимално близо до оригинала, така че цялото действие се развива на практика само в къщата и на двора на семейството на Роуз и Трой. В първоначалните трейлъри на филма се вижда, че са били заснети и сцени на улицата и с масовка, но по-късно те са отпаднали, за да остане фокусът върху изпълненията на актьорите в главните роли.

Трой Максън е боклукчия в Питсбърг през 50-те години на миналия век. Зад гърба си той има трудно детство на сирак и някои не много приятни тайни, но сега животът му е спокоен с втората му жена Роуз в идеално подредена къща в предградията. Трой е оправен и честен, така че успява да стане първия в града цветнокож шофьор на боклукчийски камион. Бивш бейзболист, все още запален спортен фен, чаровен мъж, който вечно си подпява нещо, Трой обича своята Роуз пламенно и нежно. Миналото му го е направило недоверчив и дистанциран, така че освен към Роуз той трудно намира начин да изразява чувствата си, дори към двамата си сина. Трой е толкова прям и убедителен в монолозите си за живота, че и за публиката е шокиращо да разбере, че някъде там той има любовница и чака от нея дете.

И тук на сцената излиза Виола! Тоест тя е там и преди това, стабилно присъствие в дома, но признанието на Трой отприщва отдавна сдържани чувства и монологът на Роуз е като вулкан, който помита всичко. Просто трябва да й дадат "Оскар" само заради това!

Виола Дейвис вече има "Златен глобус" за поддържаща роля и при получаването на наградата каза, че това не е филм, на който хората ходят масово и за забавление. Права е. Затова пък това е от филмите, чиито герои всеки от нас познава, с чиито проблеми можем да намерим нещо общо и които мислим и съпреживяваме дълго след това. Впрочем точно като в хубавия театър. И понеже няма как да видим на сцена Виола и Дензъл, преживейте техния филм!