Нещо очаквано

Филмите, които нямаме търпение да гледаме на CineLibri

Пълната програма на CineLibri е вече ясна.

Филмите, които нямаме търпение да гледаме на CineLibri

Пълната програма на CineLibri е вече ясна и днес реших да ви представя моята селекция. Тя включва 10+3 от общо 31 пълнометражни филмови заглавия, които предстои да видим в 12 български града от 11 до 22 октомври.

 

„Вечерята“ 

„Вечерята“ е стряскащ психологически нюансиран разказ с дъх на криминале, считан за световен феномен и връх в творчеството на Херман Кох. Режисьорът Орен Муверман пресъздава брилянтно романа на големия екран, а пред зрителя увисва въпросът за отговорността, която родителите носят за деянията на своите деца. В ролите: Ричард Гиър, Лора Лини, Ребека Хол, Стийв Куган, Клое Севини.

 

„Измамените“ 

„Измамените“ на София Копола пресъздава готическата атмосфера на едноименния роман на Томас Кълинан. Действието се развива по време на Гражданската война в девически пансион в Луизиана. Младите жени в пансиона приютяват ранен вражески войник. Докато му осигуряват убежище и полагат грижи за раните му, пансионът се изпълва със сексуално напрежение и опасни съперничества, а рухването на табутата предизвиква неочаквана поредица от събития. В ролите: Никол Кидман, Колин Фарел, Ел Фанинг, Кирстен Дънст и др.

 

„Завръщане в Монтаук“ 

Той е писател и е дошъл от Берлин. Тя работи като юрист в Ню Йорк. Преди много години са имали краткотрайна афера, но са били твърде млади, за да осъзнаят, че са срещнали любовта на живота си. Сега двамата са отново в Монтаук, обзети от съжаление и надежда. Но дали е възможно да наваксат пропуснатото време? По мотиви от повестта „Монтаук” на швейцарския писател Макс Фриш; в ролите: Стелан Скарсгард, Нина Хос, Нийл Арструп, Бронах Галахър и др.

 

„Изгубеният град Z”

„Изгубеният град Z” разказва историята за британския изследовател Пърси Фосет (Чарли Хънам), който пътува в Амазония в зората на XX век и открива доказателства за непозната досега, напреднала цивилизация, която вероятно някога е обитавала района. Една истинска история за смелостта и страстта, разказана в класическия стил на Джеймс Грей. Разтърсваща почит към изследователския дух и борбения до маниакалност приключенец. По едноименната нонфикшън творба на Дейвид Гран; в ролите: Чарли Хънам, Робърт Патинсън, Сиена Милър, Том Холанд, Ангъс Макфейдън, Даниел Хотълстоун, Александър Йованович, Боби Смолдричи др.

 

„История на любовта“

„История на любовта“ на режисьора Раду Михайлеану („Концертът“, „Изворът на жените”) разказва за отдавна изгубена книга, която внезапно се появява и свързва историите на старец, издирващ сина си, и момиче, издирващо лекарство за болната си майка. Сценарият е адаптация по едноименния роман на Никол Краус – класическа любовна история от 70-те години на ХХ век. Това е една от най-високобюджетните продукции, заснети в Румъния. В ролите: Джема Артертън, Дерек Жакоби, Елиът Гулд, Софи Нелисе, Тори Хигинсън, Марк Рендал и др.


„Бунтовник в ръжта“ 

„Бунтовник в ръжта“ ни отвежда в света на легендарния и известен с потайността си Селинджър и разказва за създаването на емблематичното му произведение „Спасителят в ръжта”. Зрителят ще научи повече за неспокойната му младост, за участието му на фронта по време на Втората световна война, за любовта му с Уна О’Нийл, която по-късно се омъжва за Чарли Чапли. А също за приемането на загубата, за отхвърлянето му от авторитетното издание „Ню Йоркър”, за писателския му блокаж... По биографичната книга на Кенет Славенски „Дж. Д. Селинджър – Един живот”; в ролите: Зоуи Дойч, Кевин Спейси, Никълъс Холт, Сара Полсън, Люси Бойнтън, Виктор Гарбър, Хоуп Дейвис и др.

 

Предчувствие за край“ 

„Предчувствие за край“, изтъкан от препратки към миналото и късчета настояще, разказва история за любов и приятелство и за своеволията на паметта, която коригира и дори изличава някои спомени... Един мъж, преследван от призраците на миналото, внезапно се сдобива с мистериозно наследство, което го принуждава да преосмисли ситуацията в живота си. По едноименния роман на Джулиан Барнс, носител на „Ман Букър”; в ролите: Джим Броудбент, Шарлот Рамплинг, Хариет Уолтър, Мишел Докери, Емили Мортимър, Матю Гууд, Джеймс Уилби и др.

 

„Любимата формула на Професора”

„Любимата формула на Професора” е образец за изящна екранизация на един съвременен шедьовър. Това е омагьосваща история за умението да живееш в настоящето, както и за всички онези загадъчни „формули”, които могат да построят семейство. Съдбата на млада самотна майка се преплита с живота на 64-годишен професор по математика, който има необикновено мозъчно увреждане. Тя става негова домашна помощница, но в „уравнението” влиза и десетгодишният й син, пристрастен към бейзбола. По романа на Йоко Огава; в ролите: Акира Терао, Ери Фукатсу, Таканари Саито, Рурико Асаока, Хисаши Игава и др.

 

„Братовчедката Рейчъл“ 

Мрачният романс „Братовчедката Рейчъл“ разказва историята на млад англичанин, който иска да отмъсти на красивата си и загадъчна братовчедка, която може би е убила настойника му. Но животът и чувствата му стават много по-сложни, когато неочаквано започва да се влюбва в нея. По романа на Дафни дю Морие; в ролите: Рейчъл Уайз, Сам Клафлин, Иън Глен, Холидей Грейнджър и др.

 

„Треска за лалета“

Ситуиран в ХVII век в Амстердам, филмът проследява историята на омъжена жена (Алисия Викандер), която започва страстна афера с художник, нает да нарисува портрета й. Любовниците залагат на разрастващия се пазар за луковици на лалета, за да спечелят пари и да избягат заедно. По романа на Дебора Могач; в ролите: Алисия Викандер, Кара Делевин, Джуди Денч, Том Холандер, Кристоф Уолц, Джак О’Конъл и др.

 

В рамките на CineLibri е включена панорама на режисьора Фолкер Шльондорф. „Хомо Фабер“ е екранизация от 1991 г. по едноименния роман на Макс Фриш, а в главните роли ще видим Джули Делпи, Барбара Сукова и Сам Шепард. „Една любов на Суан“ (1984) е по романа „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст, а във филма участва цяло актьорско съзвездие – Джеръми Айрънс, Ален Делон, Фани Ардан, Орнела Мути, Мари-Кристин Баро. „Историята на прислужницата“ е филм от 1990 г., сценарият е дело на Харолд Пинтър, а в ролите ще видим Наташа Ричардсън, Робърт Дювал, Фей Дънауей.

Пълната програма на Cinelibri вижте в сайта на фестивала, а актуални новини следете на Фейсбук страницата му. Билетите за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и на касите на съответните киносалони.