Мода

Глицинията, модата и Флоренция

Това е глицинията в парка „Бардини“ във Флоренция – едно от най-красивите места за разходка по това време на годината.

Това е глицинията в парка „Бардини“ във Флоренция – едно от най-красивите места за разходка по това време на годината. Историята на парка започва още през XIV век, когато Градският съвет купува имението на семейство Моци на стръмния бряг на река Арно. През вековете имението сменя собствениците си и всеки от тях променя по малко градината. Сегашното си име тя дължи на антикваря Стефано Бардини, който става собственик през 1913 г. В момента паркът е интересна смесица от стилове, но перголата с глицинията е едно от най-красивите места в него.

Всъщност глицинията дошла в Европа, а преди това в Япония, от Китай. Има китайска легенда за това как възникнало това растение. Живяла някога красивата девойка Гуй. Тя била прекрасна, стройна и гъвкава, но най-удивителното у нея били черните й коси, които на слънчева или лунна светлина преливали в синьо и виолетово. Един ден от планините долетял дракон и я отвлякъл. За наказание небесата го превърнали в растение с грозна и напукана кора, но с красиви цветове, които приличали на косите на Гуй.

Това красиво растение е основен мотив в модата от Древна Япония до наши дни. Цветовете на глицинията (сини, розови или бели) са много благодарен мотив за бродерии по дрехите, апликации на аксесоари и бижута. В Япония цветята като мотив са особено важни, защото техният жизнен цикъл се асоциира с този на човека. Именно там се срещат най-красивите мотиви, посветени на това разкошно растение.

В Европа глицинията като мотив идва с модата по всичко японско в края на ХІХ век. Отначало жените носели подобни на кимона дрехи у дома, но по-късно тези свободни рокли стават много популярни и като официално облекло. Основната заслуга е на дизайнера Пол Поаре. Бродериите, наподобяващи глициния, оптически издължават силуета и са много популярен мотив в началото на миналия век.

Бижутерите също оценили особения чар на това растение, след като векове наред по време и след Средновековието природата изобщо не била в центъра на вниманието им. Особено красиви са бижутата с глицинии на Рене Лалик.

Съвременните дизайнери също не забравят това красиво растение и мотиви с глицинии се срещат в колекциите на DiorMarchesaTemperley LondonDolce&Gabbana. Днес никой няма търпението и уменията да прави сложни бродерии и рисунки както едно време, така че по своето изящество и красота моделите отстъпват на ретро образците, но все пак си остават ефектни, цветни и запомнящи се. 

Приятно разглеждане на галерията, момичета!