Гневът като оправдание

Гневът като оправдание

Снимка: kaboompics

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Някои хора смятат, че домашното насилие се случва, когато насилникът е в състояние на амок, и че това е условие да се дефинира домашното насилие като такова изобщо.

През юли 2017 г. в Масачузетс 43-годишен мъж се призна за виновен за това, че в резултат на действията си е оставил жена си на животоподдържащи системи в болницата в Спрингфийлд. По време на защитата адвокатът му изтъкна, че обвиняемият е бил под голям натиск и просто я е ударил. Когато през 2014 г. Роналд Лий Хексъл уби шестима души от семейството на бившата си съпруга, негов приятел също спомена, че сигурно се е ядосал и ги е ударил.

Идеята тук е ясна – насилниците реагират под стрес, защото са провокирани и извадени от нерви. Само че това е тотален мит!

Домашното насилие не се отнася до управлението на гнева, нито до невъзможността на насилника да се справи със стрес. Насилието почти винаги следва цикъл и представлява най-вече свободна демонстрация на контрол.

Този цикъл включва няколко етапа – начален индцидент (може да е сексуален, физически или емоционален); натрупване на напрежението, когато насилникът се опитва да се овладее и да „запази мира” до следващия инцидент; разкаяние, когато насилникът се извинява, обещава, че няма да се повтори и често обвинява жертвата, че си го е търсела или че прави „от нищо нещо”; успокоение, в което и двете страни се държат така, сякаш нищо не се е случило, и се опитват да игнорират проблема с мълчание до следващия инцидент, когато кръгът се завърта.

 

Този поведенчески цикъл може да продължи безкрайно (ако жертвата оцелее), като в същото време етапите на „запазване на мира”, разкаяние и успокоение стават все по-кратки, докато тези на насилието стават все по-продължителни.

 

Наталия Отеро, адвокат и изпълнителен директор на организцията D.C.Safe, казва: „Един от най-старите митове за домашното насилие, е този, че насилникът е извън контрол. Аз съм виждала насилници, изправени пред съда, които са доста красноречиви и ясни в това какво очакват от семейния си партньор и системата. Насилието за тях не е случаен акт – това е начин да контролират ситуацията.”

 

Момичета, създадохме FB групата „Заедно срещу Насилието“, за да покажем подкрепата си към хилядите жени в България, които са принудени да страдат от насилие у дома. С нашата кампания искаме да допринесем за създаването на климат на нулева търпимост към домашното насилие в българското общество и в крайна сметка да помогнем за намаляването на мащабите на този чудовищен проблем. Присъединете се към нас!

 

Елена е щастливо градско момиче, хранещо най-разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.