Година на киноата

Година на киноата
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ
Допреди няколко години никой не беше чувал за киноа и за полезните й свойства. Много бързо обаче малките зрънца се сдобиха с популярност и вече се предлагат не само в магазините за здравословни храни, но и в обикновените супермаркети.
 
Специалисти и медии в един глас ни убеждават в полезните свойства на киноата. Наричат я „царица на зърнените култури” заради богатата й хранителна стойност.   Малките зрънца съдържат всички незаменими аминокиселини, необходими за синтезиране на пълноценен протеин, както и фибри, фосфор, магнезий, желязо и витамини. Киноата е лесно смилаема и не съдържа глутен. Много подходяща е за храна на бременни жени и малки деца, както и за хора, които не консумират месо.
 
Всичко това е вярно и научно доказано, но е само едната страна на медала. А той както винаги има и обратна половина. И тази обратна половина е еко-социалният ефект от повишената световна консумация на киноа, за който в началото на годината алармира вестник Guardian.
 
От една страна производството на киноа е съсредоточено в Южна Америка, в районите на Перу, Боливия и Еквадор. За да достигне до нас, киноата пътува дълго, а транспортирането на хиляди километри винаги е свързано изразходване на огромно количество вредни въглеродни емисии и отрицателен ефект върху околната среда.
 
От друга страна, изкуствено повишената цена на киноата – резултат от нарасналата й популярност – я прави твърде скъпа за местното население на Южна Америка, за което тя е била основна храна в продължение на стотици години. В момента в Лима цената на киноа е по-висока от тази на пилешкото месо. Така жителите на Андите са принудени да си купуват далеч по-евтините преработени и консервирани американски стоки, т.е. junk food, докато загрижени за здравето си американци и европейци превръщат киноата в недостъпен лукс за производителите й.
 
В тази връзка Организацията на Обединените Нации обяви 2013 г за световна година на киноата, за да се популяризират знанията за тази култура и да се признаят заслугите на местното население на Андите, което поддържа и съхранява традициите в производството на киноа.
 
Ако решите да опитате киноа, предлагам ви една от любимите си рецепти, която продължавам да приготвям, макар и вече по-рядко от преди.
 
Продукти за 2 порции:
•½ чаша киноа
•3-4 малки глави червено цвекло
•3-4 печени червени чушки
•2 с.л. сусамов тахан
•сок от ½ лимон
•2 с.л. зехтин
•2 с.л счукани орехи
•сол на вкус
 
Приготвяне:
 
Цвеклото се завива във фолио и се изпича на фурна за 40-45 минути. След като изстине се обелва и се нарязва на кубчета.
 
Чушките се изпичат, обелват и нарязват.
 
Киноата се измива добре под течаща вода, залива се с 1 ч вода и се вари, докато поеме водата – около 15 минути.
 
В кухненски робот се смесват цвеклото, чушките, таханът, лимоновият сок и зехтинът, и се пюрират. Овкусяват се със сол.
 
Пюрето се смесва със сварената киноа, разбърква се и се разпределя в чинии. Сервира се, поръсено със счукани орехи.
 


За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com
 

Магдалена Пашова е консултант по хранене от Канадския институт по природосъобразно хранене. Изготвя персонални хранителни режими и програми за оптимизиране на здравословното състояние и теглото. За въпроси към нея може да й пишете на magdalena@naturelita.com или да разгледате личния й блог за още вкусни и полезни рецепти.