Общество

Годината на жените-чудо

Merriam-Webster посочиха думата „феминизъм” за дума на 2017 г.

Годината на жените-чудо

Merriam-Webster посочиха думата „феминизъм” за дума на 2017 г. Обръщайки се назад към всичко, което се случи през изминалите месеци, най-вече в Щатите, но и по целия свят, се вижда защо. 

У нас стоим малко настрана от тази дума. Сигурно защото традиционно България е страна на алфа мъжкари, към чиято „природа” жените проявяват особено разбиране и стоическа търпимост (вероятността българката да е жертва на домашно насилие например е около 30%). А и понятието е натоварено с доста разнопосочни и презряни значения – къде другаде под „феминистка” се разбира и нереализирана жена, недоволна от нещо, и успешна жена, която щастливо се справя с всичко в живота?

Но светът не е наясно с нашите местни специфики, а определението в речника е от ясно по-ясно: феминизмът е теория на политическо, икономическо и социално равенство на половете”. Причината, поради която точно тази е думата на 2017 г., е че бурни събития задвижиха чекръка на културни промени, които светът не е виждал от 70-те години на XX век и които си заслужава да преговорим.

През януари жените в Щатите и на много места по света (включително шепа жени в София) излязоха на най-големия женски протест в историята. Той бе срещу новоизбрания президент Тръмп и неговата администрация, а жените искаха да припомнят, че няма да търпят заигравка с правата си. Походът, превърнал се в глобален, вдъхнови хората да защитят правата на жените в отговор на крайно десния популизъм и реторика.

Появиха се нови заглавия, задаващи провокативни въпроси към феминисткото движение по принцип („За какво са ни жени във властта, ако те се държат като мъже, когато попаднат там?” например), а стари класики на феминизма като романа „Историята на прислужницата” на Маргарет Атууд, превърнал се в сериал, отекнаха силно по целия свят. Излезе и първият самостоятелен филм за супергероиня: „Жената чудо” смаза боксофисите и надмина всички очаквания, превръщайки се в най-успешния филм за супергерой въобще. [[more]] Разбира се, трябва да споменем и глобалния феномен #MeToo, възникнал вследствие на разкриването на скандала с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който повлече верижна реакция – хиляди и хиляди жени и в момента споделят горчиви лични истории за сексуални посегателства и тормоз. В резултат участниците в движението бяха обявени от списание Time за Личности на годината.

За съжаление, няма как да знаем коя е думата на годината в България според нашия тълковен речник, което ни лишава и от възможността да хвърлим поглед към това кое е важното за обществото ни понятие, учестяващо пулса му...

Но думите на английски в последните години говорят много за света, към който в крайна сметка искаме да принадлежим – „социализъм” и „капитализъм” през 2012 г., „наука” през 2013 г., „култура” през 2014 г., „-изм” през 2015 г., „сюрреално” през 2016 г. Все търсения, свидетелстващи за един вълнуващ се от промени свят.