Момичешки тайни

Годжи бери: 10 несравними ползи за здравето

Годжи бери са използвани в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 2000 години.

Годжи бери: 10 несравними ползи за здравето

Снимка: www.storyblocks.com

В днешната статия на нашия гост-автор Станимир Михов ще разберем защо мъничките плодчета годжи бери са толкова полезни за здравето. Ако все още не сте ги пробвали, можете да си ги набавите лесно от някой биомагазин например и да изпробвате предложените рецепти.

Смятани за суперхрана, плодовете на Lycium barbarum са познати още под името мерджан, лициум и вълче грозде. Годжи бери са използвани в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 2000 години. Според някои легенди още преди хилядолетия монасите в Хималаите са яли вълчето грозде, за да подпомогнат медитацията си и да получат по-добро здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.

С ниско съдържание на калории и без мазнини, годжи бери е много добър източник на фибри и антиоксиданти. Ползите от приема му включват подпомагане на организма при борба с болести, възможност за регулиране на теглото и по-добро храносмилане.

Обикновено консумирани сурови, сушени, в течна или прахообразна форма, годжи плодовете съдържат широка гама от фитохимикали, витамини и следи от минерали, които им дават името „суперхрана“.

Годжи бери са изследвани в голяма степен заради способността им да генерират общо чувство на благосъстояние, да подобряват неврологичното и психологическо състояние, да подпомагат стомашно-чревния тракт и функциите на червата, да изграждат по-здрава опорно-двигателна система и да подхранват сърдечно-съдовата система.

Годжи бери имат следната хранителна стойност:

6 основни витамина;
11 основни елемента;
22 минерала;
18 аминокиселини;
8 полизахариди;
6 монозахариди;
5 ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли);
5 каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и др.;
много фенолни пигменти (антиоксиданти).

Открито е също, че плодовете годжи бери съдържат:

калций – 112 мг/100 г;
калий – 1130 мг/100 г;
желязо – 9 мг/100 г;
цинк – 2 мг/100 г;
селен – 50 мкг/100 г;
рибофлавин – 1,3 мг/100 г;
витамин С – между 29 и 148 мг/100 г.

В годжи бери се съдържат и много фитохимикали като бета каротин и зеаксантин. Въглехидратите му са сложни. Тъй като те сe усвояват бавно, това води и до бавно освобождаване на енергия, подходящо, когато целим изгаряне на мазнини и отслабване.

Хранителна стойност/калории в 30 г годжи бери (сушен плод):

калории: 100 kcal;
протеини: 4 г;
въглехидрати: 20 г;
захари: 14 г;
фибри: 4 г;
мазнини: 0.6 г.

А ето и кои са най-важните здравословни ползи от консумацията на годжи бери:

Осигурява високо ниво на антиоксиданти и хранителни вещества

Подобно на повечето други суперхрани, годжи бери са отличен източник на антиоксиданти, които стимулират имунната система и предпазват тялото от възпаления, борейки се със свободните радикали.

Всяка порция съдържа около 4 грама протеин и 18 различни аминокиселини плюс над 20 други минерала, включително цинк, желязо, фосфор и рибофлавин (витамин В2).

Подсилва имунната функция и помага за борбата с рака

Подобно на останалите горски плодове – например боровинки и малини, годжи бери имат високо съдържание на антиоксидантните витамини С и А. Това са две органични вещества, ключови за изграждането на имунитет и за предотвратяването на чести заболявания като настинка, както и на по-сериозни хронични заболявания като рак или невродегенеративен спад.

Високите нива на каротеноиди са причина за репутацията на вълчето грозде при борба с раковите клетки, борба с туморния растеж, намаляване нивата на възпалителни цитокини и детоксикация на организма от вредни вещества.


Спомага за по-здрава кожа

Подобно на другите горски плодове, годжи бери са богати на бета каротин (пигмент в растенията), който спомага за стимулирането на здрава кожа и дори действа като естествено лечение на рак на кожата.

Резултати от проведени изследвания показват, че сокът от годжи бери увеличава защитата ви от слънчеви радикали и осигурява допълнителна фотозащита за хората, податливи към кожни заболявания.

Предпазва здравето на очите

Ползите от годжи бери включват и способността им да предпазват очите от заболявания, свързани с възрастта, като дегенерация на макулата, която е водещата причина за слепота при по-възрастни хора.

Вълчето грозде е естествено средство за борба с макулната дегенерация и е благоприятно за зрението поради високите нива на антиоксиданти (особено зеаксантин), които могат да помогнат за намаляване на вредите от излагането на UV светлина и свободни радикали.

Стабилизира кръвната захар

Полезни за хора, страдащи от диабет. Пресен плод може да спомогне за контрола на отделянето на захар в кръвта, което предотвратява резките промени в нивото на глюкозата.

Годжи бери са добро решение за тези, които имат проблеми с балансирането на нивата на кръвната захар, тъй като приемани от организма като част от здрасловна диета, те се превръщат в естествено средство за лечение на диабета и в начин за увеличаване на чувствителността към инсулина.

Спомага за детоксикацията на черния дроб

Смята се, че годжи бери предлагат защита на черния дроб и се използват заедно с традиционни билки като женско биле, екстракт от рейши и гиностема при пречистване на черния дроб. Плодовете възстановяват жизнеността, силата и благосъстоянието не само на черния дроб, но и на бъбреците.

Дава енергия и подобрява настроението

Някои изследвания върху качествата на годжи бери намират, че сокът от тези плодове подобрява менталното здраве и общото състояние на организма, действа успокояващо и повишава нивата на енергия и чувството на щастие.

Повишава плодовитостта

Традиционно китайците вярват, че приемът на годжи бери е полезен за репродуктивната система и че повишава плодовитостта. Смята се, че плодовете увеличават броя на сперматозоидите и тяхната жизненост, както и нивата на хормона тестостерон при мъжете.

Изследвания показват, че плодовете повлияват благоприятно лечението на женско безплодие при пациенти с преждевременна яйчникова недостатъчност и неспособност за нормална овулация.


Отслабване с годжи бери

Техният богат сладък вкус, заедно с високото съдържание на фибри, може да способства здравословното хранене. Може да ги консумирате като лека закуска, за да предотвратите преяждане по време на хранене. Добавете ги в киселото мляко или в салата по същия начин, по който бихте използвали стафиди, и ще се получи чудесно междинно хранене.

Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави идеален заместител на сушени плодове с високо съдържание на захар. Една порция от 30 грама съдържа в себе си само 23 калории (пресен плод). Препоръчителният прием е от 20 до 50 грама на ден. Коя граница ще изберете, зависи от това дали приемате и други плодове през деня.

Освен че засилват метаболизма, годжи бери снабдяват организма с фибри, намаляващи чувството за глад. Те създават усещането за ситост, а това е още една предпоставка за по-лесно регулиране на теглото. Не забравяйте да съчетаете приема на малките плодчета с физическа активност, за да постигнете по-добри резултати при отслабване.

Отслабване с чай от годжи бери

Някои от рецептите препоръчват да се приготвят различни напитки само от годжи бери, а при други препоръката е плодчетата да се добавят към традиционни рецепти. Разнообразието е голямо и всеки може да подбере онези рецепти, които са най-лесни за него и от които усеща положителната промяна.

Въпреки че чай от годжи бери е популярна напитка, тя не е подходяща, когато основната ни цел е изчистване от мазнини и отслабване. Причината е, че към чая се добавят сушени плодове годжи бери, в които е останало количество захар, а са премахнати полезните фибри, които биха забавили отделянето на енергия.

Как се приготвя чай от годжи бери?

Класическият чай с годжи бери е всъщност всеки чай, към който прибавяме по 5-6 сушени плодчета. Приготвяйте чаша от любимия си чай, например зелен, и след като се запари, добавяйте за 4-5 минути желаното количество годжи бери.

Как се приема годжи бери?

Свежо

Пресният плод годжи бери е най-полезен и най-пълноценно участва в режими за отслабване. Набавянето му е възможно, тъй като се отглежда и в България. Консумира се директно или като съставка в смути и салати.

В това състояние норма от 30-40 грама дневно най-често е оптимална. В прясно състояние плодовете запазват качествата си в хладилник от 5 до 7 дни след набирането. Годжи бери може да се замразява и да се съхранява във фризер, след което да се използва като добавка в десерти и напитки. В тази форма има трайност една година.

Сушено

Сушените плодове все пак са възможност трайно да се набавя и използва годжи бери. Нормата е 10-30 грама дневно. Съхраняват се на сухо и хладно, не непременно в хладилник. Подходящите опаковки са хартиен плик или буркан с капачка.

Сушен плод годжи бери не е най-подходящата опция, когато целим отслабване. Причината е по-високата калорийна стойност и съответно въглехидрат и захар на 100 грама продукт, както и заради липсата на фибри и вода, които се губят при изсушаването.

Сок от годжи бери

Сок от годжи бери за бърза консумация може да се приготви в домашни условия, като се изстиска по традиционен начин желано количество пресен плод. Може да се направи и продукт от типа нектар чрез фино смилане на целите плодове. По-сигурно е все пак набавянето на готов сок – предлага се в аптеки и магазини за здравословни храни. Цената на сока зависи от марката на производителя, но средно варира около 15-18 лв. за бутилчица от 330 мл.

Сокът е препоръчван като средство с обичайните за годжи бери въздействия, обобщени като здравословни и забавящи стареенето. Приема се веднъж на ден по ~25 мл.

Плодчетата годжи бери според познавачите са вкусни и без каквито и да било добавки и комбинации, но ефектът от приема им несъмнено е по-категоричен, ако ги съберем с други полезни храни. Рецепти с годжи бери можете да разгледате в сайта на Станимир Михов.