Изкуство

Голямото търсене на великденското яйце "Несесер"

Карл Фаберже – известният руски бижутер от немско-френски произход, е създал над 50 великденски яйца...

Петер Карл Фаберже – известният руски бижутер от немско-френски произход, е създал над петдесет великденски яйца, сребърни, златни и инкрустирани, известни на всички като "яйцата на Фаберже". Тези скъпи украшения са тематични и много лични, всяко има свое име и предназначение. Забележителни с прецизната си и фина изработка, яйцата на Фаберже остават в историята като символ на лукс и красота.

Най-известните от тях бижутерът създава за руския цар Александър ІІІ, а впоследствие и за сина му Николай ІІ. След Октомврийската революция Фаберже напуска Санкт Петербург, където е изработвал голям брой от знаменитите яйца и е развивал бижутерската си къща в продължение на повече от три десетилетия. Установява се при семейството си в Швейцария, където умира на 74 години от носталгия и разочарование...

Петер Карл Густавович Фаберже

Всяка година на Великден Александър ІІІ подарявал скъпоценно яйце на съпругата си Мария Фьодоровна (общо десет яйца, от които днес три са в неизвестност). По времето на Николай ІІ яйцата били доста повече. Той подарявал по две на година – на майка си и на съпругата си, Александра Фьодоровна. От тях пък липсват четири яйца. През 1917 г. две от яйцата останали неподарени, а колекцията се разпръснала. Всички тези яйца са известни още и като Императорски яйца (няколко от тях подбрахме в галерията към тази статия).

Александър III и съпругата му Мария Фьодоровна

В момента в света са идентифицирани общо 43 императорски яйца "Фаберже", седем са загубени. Специалистите се надяват, че поне две от тях са оцелели. Никой не знае колко точно яйца на Фаберже има "на поляната", но от време на време те сякаш изникват от небитието...

През 2013 г. един търговец плаща 13 хил. долара за яйце, възнамерявайки да го претопи в злато, но бижутерът открива подписа на Фаберже върху него. Ставало въпрос за Третото императорско яйце – жълто злато върху оригиналния му пиедестал, завършващ с лъвски лапи, обрамчен с цветни златни гирлянди, прекъснати от сини сапфири, над които има розови диаманти. Вътре има неописуемо красив дамски часовник... Третото яйце струва 33 млн. долара.

 

Намереното Трето яйце на Александър ІІ, подарено на Великден 1887 г.
Мария Фьодоровна пише в писмо до сестра си: "Фаберже е геният на нашето време."

През 1952 г. един мъж влиза в магазина на антикваря Морис Вартски близо до Бонд Стрийт в Лондон и похарчва 1200 паунда за едно яйце, изложено на долния рафт на една от витринките. Плаща в брой, подписва се с името Стрейнджър ("непознат") и изчезва. Оттогава никой повече не е виждал яйцето.

То било идентифицирано чак през 2008 г. от служител на антикварната къща, който сравнил една случайна снимка на артикула от 1949 г., запазена в магазина на Вартски, с описания на яйцето – и така сглобил пъзела. Оказало се, че това е едно от изчезналите яйца на Александър ІІІ – яйцето "Несесер".

Първият магазин на Морис Вартски (вляво); единствената снимка на яйцето-несесер от 1949 г. (вдясно)

[[quote:0]]

Това е яйцето, което смущава съня на всеки търсач на съкровища, а гонитбата му е най-голямото търсене на великденско яйце в историята. Яйцето-несесер е легенда, мистерия с размерите на тази за оцелялата дъщеря на династията Романови – Анастасия. Александър ІІІ го подарява на съпругата си Мария Фьодоровна на Великден през 1889 г. То е инкрустирано с рубини, изумруди и сапфир, от масивно злато и без поставка. [[more]] Както всяко великденско яйце, и тези на Фаберже съдържат изненада, а изненадата в "Несесер" била инкрустиран с диаманти златен комплект за маникюр от 13 части. Яйцето е било конфискувано от временното болшевишко правителство и описано като яйце-несесер, инкрустирано със скъпоценни камъни. Пренесено е в Москва, откъдето през 1922 г. специалната агенция Совнарком е разпродавала царското имущество в кампанията "Да превърнем съкровищата в трактори". После следите му изчезват до появата му в магазина на Вартски.

Славата на това яйце е голяма, цената му клони към безкрайност (минимумът е 25 млн. евро), а мистерията е така вълнуваща не защото това е най-специалното яйце, а именно заради легендата. Останали са много малко свидетелства как точно е изглеждало, а неясната му съдба е накарала мнозина да ровят по тавани и стари скринове.

Направете го и вие, яйцето "Несесер" може да е навсякъде...

 

Знаменитото яйце "Мозайка" с неговите миниатюрни смарагди, рубини и диаманти. Подарено е през 1914 г.
Изненадата е подвижна миниатюра с релефни профили на петте деца на Николай и Александра.