Изкуство

Господарка на злото/Maleficent (2014)

Този филм е и легенда, и приказка, и дизайнерски проект, и огромна рекламна кампания.

Господарка на злото/Maleficent (2014)

Този филм е и легенда, и приказка, и дизайнерски проект, и огромна рекламна кампания. В него има всички необходими съставки за тази цел – прочута и любима приказка („Спящата красавица“), митични същества и средновековни гледки, умело пускане на информации в медиите, едноименни колекции от гримове, бижута, дрехи, сувенири и, най-важното – Анджелина Джоли в главната роля. Очакването е голямо.[[more]]Е, оправдано е. Филмът е зрелищен, увлекателен и умерен в емоциите до толкова, че да е разбираем за децата, без да е досадно нравоучителен за родителите. Анжелина Джоли е впечатляваща и абсолютно съвършена. Останалите участници във филма не задържат вниманието прекалено. Защото това е нейната история – на Малефисънт, която се влюбва нещастно и престава да вярва в любовта. И когато проклина принцеса Аврора да се събуди само от целувката на любовта, то това е смъртна присъда – защото любовта не съществува.

През целия филм Малефисънт (или Злодеида) върви на ръба между доброто и лошото. Тъкмо да я харесаме и показва тъмната си страна. Някои от обратите в историята са напълно неочаквани, особено към края.

Високите ми очаквания към костюмите и грима също се оправдаха напълно, но за тях си заслужава да се разкаже отделно. До тогава просто си подарете приказни час и половина във вълшебното царство на Maleficent.