Общество

Кога ще заговорим открито срещу домашното насилие?

"В голямата си част насилието в двойката представлява насилие срещу жените, което е израз на исторически сложилия се стереотип за неравнопоставената, принизена и подчинена роля на жената в обществото и семейството."

Кога ще заговорим открито срещу домашното насилие?

Ето една тема, която нас лично винаги ни е вълнувала, която е важна за здравето на обществото, в което живеем, и която трябва да бъде по-често в устата на медиите. Борбата срещу домашното насилие. За нас тя е част от борбата срещу насилието в обществото въобще. Водени от този принцип, решихме да поговорим открито по темата с „Алианс за защита срещу домашното насилие” - обединение на организации, работещи за защита и превенция срещу домашното насилие. Вижте какво сподели с нас Геновева Тишева, председател на Алианса, пo отношение на жертвите и как можем да подкрепим една наистина смислена кампания.

Каква е тенденцията през последните години – намалява или се увеличава броят на жертвите на домашно насилие?

Броят им със сигурност не намалява. Дори тенденцията е към увеличаване. За около година организациите от Алианса за защита срещу домашното насилие и други форми на насилие, основано на пола, оказват помощ на около 4000 пострадали жени и деца.

Какво не знаем за домашното насилие?

Никога не знаем достатъчно, не можем докрай да си представим как се чувства пострадалата, какви са нейните истински нужди и желания, какво става в главата на насилника, има ли потенциал да преодолее агресията и др. Това са само някои от въпросите. Други въпроси са за това колко разнообразни форми може да придобива домашното насилие и насилието срещу жените въобще. За съжаление обществото в повечето случаи го възприема предимно като физическо насилие.

Говори ли открито обществото ни за този проблем?

Радваме се, че с кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ на AVON вече четвърта поредна година повдигаме обществен диалог по темата. С нея целогодишно набираме средства за пострадалите и след края на всяка активация с даренията подпомагаме множество хора. За съжаление в медиите се говори предимночрез отделни случаи, търсят се конкретни лица и съдби. По време на кампании има и говорене от специалисти, от защитниците на жертвите, но това е по- радко и се чува по- малко. Липсва и общо говорене за нуждата от нетърпимост към всяка форма на насилие и за това как да преодоляваме агресията.

Защитава ли Законът жертвите на домашно насилие?

Законът за защита от домашното насилие осигурява надеждна бърза защита по граждански ред, когато всички институции си свършат добре работата. Често обаче гражданските мерки са недостатъчни и трябва да влезе в действие наказателното право. Тогава се сблъскваме с недостатъците му и недостатъчната защита за жертвите и липсата на реално наказване на агресорите.

Какви програми са разработени за защита на жертвите от домашно насилие?

Те са разработени от неправителствените организации. В кризисните и консултативни центрове на организациите се оказва помощ на пострадалите с програми за консултиране и възстановяване - психологически, социални, юридически консултации, временно настаняване, консултиране и насочване към работа, насочване към други специалисти, групи за самопомощ и др.

Кои са основните причини за домашно насилие в България?

Причините са подобни на причините за насилието и на други места - един агресивен модел на поведение на власт, принуда и контрол, който се налага от насилника в двойката, който държи в страх, в зависимост и изолация пострадалото лице. В голямата си част насилието в двойката представлява насилие срещу жените, което е израз на исторически сложилия се стереотип за неравнопоставената, принизена и подчинена роля на жената в обществото и семейството.

Кои са най-честите форми на домашно насилие?

Физическо, психологическо почти във всички случаи, сексуално, често придружено с други форми на насилие, изолация от близки, приятели, от работа, заплахи и сплашване, ограничения на правата и свободния избор, икономическо насилие - лишаване от средства и ресурси, държане в икономическа зависимост и подчинение.

Как и къде жертвите могат да потърсят закрила?

Решението да се обърне и към кого да се обърне е решение на самата жена. Когато тя го вземе за себе си, тя може да се обърне към следните организации и институции, които се намират най-близо до нея и следва да вземат отношение: полиция, лекар или медицинско заведение, най-близката неправителствена организация, за която има информация, поделенията на Агенцията за социално подпомагане (АСП), включително отделите за закрила на детето, общината. Това е за непосредствена помощ. Пострадалите имат и правата да се обърнат до Районния съд с молба за незабавна защита по Закона за защита от домашното насилие. За това могат да ги насочат и подпомогнат горепосочените институции и неправителствените организации, както и адвокат. В някои случаи, молбата до съда може да се подаде и от близки роднини, както и от представители на АСП. Основният принцип, обаче, е пострадалата сама да вземе решение да се обърне към съда.

Списък на организациите от Алианса можете да намерите тук.

Разкажете ни малко повече за благотворителната кампания на AVON и „Алианс за защита срещу домашното насилие”.

С AVON сме в партньорство от четири години, а кампанията им „Говори открито срещу домашното насилие“ набира все по-голяма скорост. Активациите, които се организират в рамките на това партньорство, позволяват да достигнем до един по-широк обществен кръг, в който да поставим ясно основната ни цел – да се постигне по-голяма гласност и публичност по въпроса, да се насърчат пострадалите да говорят и да търсят помощ, да се търси подкрепа от обществото. Дори в моментите, в които кампанията не е активна, потребителите имат достъп до благотворителните продукти от синята серия на AVON, благодарение на които се набират средства за каузата. Всяка година заедно решаваме коя е най-належащата нужда, която ще покрием с даренията. До този момент с финансовата подкрепа на козметичната компания са осигурени близо 1000 безплатни социално-психологически и юридически консултации за жертви на домашно насилие. Тази година всички набрани средства ще бъдат дарени на кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие.

На какво залага инициативата?

На повишената обществена чувствителност на цялото общество, жените, които са и потенциални потребители на продуктите, символ на кампанията. Залага също и на ангажираността на представителите на частния сектор, на медиите и на артистичните среди, на това, че феноменът насилие е изведен като приоритетна област на ниво Европейски съюз, Съвет на Европа.

Кои са посланиците на кампанията тази година?

Тази година в кампанията се включват пет български звезди. Основно лице е Деси Бакърждиева, която влезе в ролята на жертва и засне провокираща фотосесия, с която показа истинското лице на проблема, с който се сблъсква всяка четвърта българка. В кампанията се включиха също Теодора Духовникова, Мона Недева, Орлин Павлов и Калин Врачански. С тяхна помощ стартирахме дигитална активация на страницата на AVON във Facebook с името „Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!“, благодарение на която всеки човек може да покаже своята активна гражданска позиция по темата.

Как да подкрепим кампанията?

Като се участва в откритото говорене за насилието, за защитата на жертвите и за това, че не трябва да има ненаказуемост. Като се популяризира самата кампания, работата на неправителствените организации, които работят с жертвите, като се насърчава закупуването и сe закупуват благотворителните продуктите, чрез които се набират средства за кампанията.

 

Мили приятели, ако знаете за случаи на домашно насилие, ще сме ви благодарни, ако ги споделите с нас. Не е необходимо да ползвате имена, но е важно да започнем да обсъждаме тази толкова болна тема. Очакваме вашите разкази и мнения на [email protected]

Момичетата от града