Изкуство

Сериалът "Гранчестър"

Има някаква светлина, надежда и омиротворяваща красота в този сериал.

Сериалът "Гранчестър"

Английският сериен филм "Гранчестър" на разпространителската мрежа ITV в България бе излъчен по канал Fox Crime. Това са два сезона с по шест епизода плюс тринайсети коледен епизод бонус по маниера на "Имението Даунтън". [[more]] Селцето Гранчестър, дало името както на литературния първоизточник - сборник с разкази от Джеймс Рунси, така и на филмовата версия, се намира близо до Кеймбридж. Там викарий е бившият офицер на шотландските гвардейци Сидни Чембърс. Покрай едно премеждие (пожар в къща от селището) той се запознава с Джорди Кийтинг - инспекторът, отговарящ за територията, и помежду им се установява приятелство и сътрудничество.

Според някои критици във Великобритания тази история ползва като вдъхновение познатите ни модели от "Отец Браун" и "Мис Марпъл". Признавам, че и аз се сетих за възрастния католически свещеник, когато се загледах в епизодите на "Гранчестър". Епохата е почти същата - времето след Втората световна война. Макар че двойката викарий-инспектор разгадава престъпления, случващи се около десет години след нея, всички все още носят белезите от преживяното.

Хубавото на тези епизоди освен типичните английски пейзажи, църквите, улиците на Кеймбридж и Лондон, пестеливото, но характерно описание на нрави, са сложните образи на главните герои. Сидни Чембърс е млад, красив, привличащ жените и опитващ се да постъпва правилно, любител на джаза, със склонност да дави съмненията си в чаша уиски. Инспектор Кийтинг е по-възрастният от двамата мъже, съпруг и баща, полицай, за когото резултатите са по-важни от използваните методи. Няма как да не се подсмихнете на омачкания му шлифер, шапката, вечната цигара и уж мъжкарското поведение - толкова "твърд" е, че дори няма сили да стои до съпругата си в тежкия момент на опасното боледуване на малкото им дете.

Тази двойка противоречиви характери е подкрепяна от кюрето Финч, стеснителен, образован, с литературно-философски интереси мъж с хомосексуални наклонности, способен на невероятни жестове на приятелство, подкрепа и смелост; от икономката госпожа Магуайър, която също ще ви изненада в развитието си, и разбира се, от Аманда, момичето, на което принадлежи сърцето на Синди. Тя е жената, която, подчинила се на условностите, се омъжва за подходящия, но намира сили да тръгне срещу течението.

Има някаква светлина, надежда и омиротворяваща красота в този сериал, където въпреки ежедневните жестокости на нашите заблуди намираме обичта и силата на приятелството.