Ретро

Грейс Кели – принцесата с многото тайни

Днес светът отбелязва 87 години от рождението на Грейс Кели. Модна икона, една от най-красивите жени на всички времена и сред десетте най-успешни актриси в историята на киното.

Грейс Кели – принцесата с многото тайни

[[more]] Днес светът отбелязва 87 години от рождението на Грейс Кели. Модна икона, една от най-красивите жени на всички времена и сред десетте най-успешни актриси в историята на киното. Животът й е колкото публичен, толкова и потаен, пълен с премълчани истини и тайни, сред които неизяснените обстоятелства около смъртта й са само тъжен финал.

Какъв е животът на едно момиче, чиито мечти, изглежда, са се сбъднали до една? Ето някои по-малко известни факти за Грейс Кели.

Родена е на 12 ноември 1929 г. във Филаделфия, в семейството на милионера Джак Кели – с три златни олимпийски медала по гребане зад гърба си, спечелил сам всеки долар от състоянието си. Майка й Патриша е първата треньорка по лека атлетика на студентките в университета на Пенсилвания. Бащата на Грейс е твърдо против дъщеря му да стане актриса и, докато е жив, й повтаря, че е неудачница.

Кари Грант открива Грейс Кели за киното. Докато снимат в Африка филма "Могамбо", двамата имат кратка афера. Както Грейс остроумно отбелязва: "Какво друго може да се прави, ако ви затворят в една палатка с Кларк Гейбъл насред Африка?". Филмът "Могамбо" е първият голям успех на Кели – тя печели Златен глобус и е номинирана за "Оскар". "Метро Голдуин Майер" й предлагат седемгодишен договор, който тя приема с условието да живее в Манхатън. Надеждата й е да играе на Бродуей, но това така и не се случва – гласът й е твърде тих.

През 1954 г. Грейс Кели печели "Оскар" за ролята си във филма "Провинциално момиче". Роклята й за церемонията е ушита от художничката по костюмите Едит Хед, която казва, че това е най-скъпата дреха, правена от нея някога. Един метър от плата струва 4000 долара. [[quote:0]] В историята на киното Грейс Кели остава най-вече като муза на Алфред Хичкок и героиня в три от най-известните му филми. Той я обожава, за него тя е въплъщение на идеалната жена. Хичкок е толкова разочарован от нейния брак и оттегляне от киното, че я нарича "принцеса Дисгрейс" – принцеса Падение.

След сватбата си с принц Рение от Монако през 1956 г. Грейс се разделя с филмовата си кариера и с американското си гражданство. Съпругът й забранява филми с нейно участие да се излъчват в княжеството.

Остатъкът от живота й е посветен на протоколни задължения, благотворителност, трите деца и любимия пудел Оливър. Стилът й е безупречен – Hermes кръщават на нея най-продавания си модел чанта, а Грейс се появява със счупена ръка, вързана с шал Hermes и създава нова мода за този аксесоар.

За папараците принцеса Грейс казва с ирония: "Свободата на пресата изглежда води до това никога да нямам свобода от пресата." И въпреки че непрестанно е преследвана, снимана и обсъждана, никой не знае и до днес дали наистина е била щастлива.