Изкуство

"Грешницата": Знаем кой и какво, но не знаем защо

Един сериал с Джесика Бийл

"Грешницата": Знаем кой и какво, но не знаем защо

Снимки: www.imdb.com

Най-хубавият (не най-важен, там "Прислужницата" води) женски нов сериал на 2017 г. беше "Грешницата". След двете номинации за "Златен глобус" дойде само една за "Еми", а ние тръпнем в очакване за новия сезон.

Кора Танети (Джесика Бийл) е хубава, стройна, дори мършава домакиня от малко градче, която на плажа до местната рекичка без никаква причина наръгва до смърт млад мъж от близката компания! Тук слоганът (рядко се случва) е напълно на място: "Знаем кой и какво, но не знаем защо". Кора още отначало ни е впечатлила с едновременно кротки и объркани като на пресичаща път кошута очи...

Съпругът ѝ Мейсън (Кристофър Абът, познат независим актьор) е в пълно неведение и в шок, но той така или иначе е малко простоват, ала привлекателен и мъжествен работник в семейната фирма. Разследването е възложено на детектив Хари Амброуз (Бил Пулман, далеч от вида си в "Изгубената магистрала"), побелял и надебелял умен и проницателен ветеран с неуспешен брак и малко мазохистични сексуални навици...

Като във всеки филм за малко заспало измамно почтено градче нищо не е такова, каквото изглежда. Амброуз вироглаво иска да разнищи цялата загадка с трудното минало на Кора (умираща сестра, фанатична и садистична майка, слаб и покорен баща), липсващите ѝ спомени (прибягва до помощта на хипноза), наркотици, скрито насилие, друг труп в гората. Тя не го улеснява - иска да се признае за виновна, въпреки че това ще я изпрати в затвора задълго без процес.

Редуват се минало и настояще и малко по малко се очертвава зловеща, но логична картинка и една песен, която отключва насилието.

Майсторски режисира продуцентът Антонио Кампос (свързан с независимото събитие "Марта Марси Мей Марлин"), действието е трескаво и с много обрати, Джесика Бийл е просто перфектна, едновременно силна и ранима, а петте часа (като махнем надписите) на първия сезон отлитат като миг.

Автор: Бистра Андреева