От А до Ям

Гриловани праскови със сирене халуми

Едно различно барбекю, при което върху жаравата се препичат сочни праскови и сирене халуми.

Гриловани праскови със сирене халуми

Традиционно свързваме идеята за барбекю с цвъркащи мръвки и някой обжарен зеленчук, който на финала е успял да си намери място върху горещата скара. Любителите на разнообразието сред вас обаче със сигурност ще харесат предложението ни за едно различно барбекю, при което вместо свински ребърца върху жаравата се препичат сочни праскови и сирене халуми.

За целта подберете зрели, но твърди праскови или нектарини. Ако плодовете са меки, може да не успеете да ни нанижете на дървените шишчета или да се разпаднат при печенето. Прасковите, докоснати от огъня, стават изключително вкусни – сякаш цялата вкусова палитра на лятото се разтапя в устата ви! [[more]] Халуми е традиционно кипърско сирене, което наподобява моцарела, но е много по-твърдо от нея. Обикновено се прави от козе или овче мляко с добавка на краве. Специфично при него е високата му точка на кипене, което го прави изключително подходящо за печене или пържене (препоръчваме печене). Халуми от български производители можете да намерите на щандовете за млечни продукти в повечето големи магазини, но ако пътувате до южната ни съседка, непременно опитайте оригинала!

За финал на вашето плодово барбекю си пригответе смес от прясно смлени сусам, ленено семе и сурови лешници или други ядки. Те не само ще направят плодовите шишчета приятно хрупкави, но и ще повишат хранителната им стойност, добавяйки ценни есенциални мастни киселини, който ни правят по-здрави и по-красиви.

Сервирайте в градината с чаша добре охладено розе. Насладата ви е гарантирана! [[quote:0]]

4 праскови, разрязани на осем
150-200 г сирене халуми, измито и нарязано на кубчета
За поръсване:
смес от семена (сусамено, ленено)
сурови ядки (напр. лешници)
мед, лимон, мента

Нанижете прасковите на шишчета за барбекю, като ги редувате с парчета халуми. Подредете готовите шишчета върху загрятото барбекю и печете 3-5 мин от едната страна, докато прасковите се ожарят и сиренето добие приятно златист цвят. Обърнете за още 3-5 минути и от другата страна, като внимавате плодовете да не изгорят.

Сервирайте плодовите шишчета, поръсени с микса от прясно смлени ядки и семена. По желание можете да добавите малко течен мед, прясно изцеден лимонов сок и накъсани листа от мента.


Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.magipashova.com.