Момичешки тайни

Ходенето пеша: 10 важни ползи за здравето

Прекарвате ли деня си на стола пред монитора? От колата/автобуса/метрото директно в офиса, после обратно по същия начин, нали? Огромна грешка!

Ходенето пеша: 10 важни ползи за здравето

Снимка: www.storyblocks.com

Прекарвате ли деня си на стола пред монитора? От колата/автобуса/метрото директно в офиса, после обратно по същия начин, нали? Огромна грешка!

Сега обаче няма да ви призовавам към десет обиколки на парка всяка сутрин по първи петли, нито към два часа потене във фитнеса седем пъти седмично. Достатъчно е и само да ходим пеша, за да се случат хубави неща със здравето и фигурата ни. За важните ползи от ходенето пеша днес ни разказва нашият гост-автор Станимир Михов.

Ходенето пеша в комбинация с достатъчна доза сън и здравословен хранителен режим може значително да ни помогне да поддържаме много по-добро здраве. Дори само 15-30 минути на ден, прекарани в разходки, биха могли драстично да подобрят тонуса ни и да спомогнат за по-доброто функциониране на цялото ни тяло.

Най-хубавото в случая е, че не ни трябва специална екипировка или допълнителна подготовка, за да можем да практикуваме това просто и лесно, но ефективно занимание. В този ред на мисли ви представям кратък списък с ползите от ходенето пеша, които ще ви мотивират за повече физическа активност. Съответно ще сте по-здрави, ще се чувствате по-добре в тялото си и ще изглеждате по-добре.

Води до положителни промени в мозъчната дейност

Аеробни упражнения с ниска степен на въздействие (като ходене) редуцират възможността от възникване на ранна деменция, намаляват риска от болестта на Алцхаймер и подобряват общото психично здраве.

Подобрява зрението

Въпреки че очите най-вероятно изглеждат като последното нещо, което може да бъде свързано с крайниците ни, вървенето пеша оказва влияние и върху тях. Как? Намалява шанса от развиване на глаукома чрез редуциране на очното налягане.

Повишава обема на белите дробове

Като аеробно упражнение, ходенето увеличава потока на кислород в кръвта ни, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествена детоксикация на цялото тяло.

Поради по-доброто и по-дълбоко дишане някои симптоми, свързани с белодробно заболяване, също могат да бъдат редуцирани или дори елиминирани.

Намалява шансовете за развитие на сърдечни заболявания

Според Американската сърдечна асоциация ходенето пеша се доближава по ефективност до бягането. Двете активности водят до сходно намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето.

Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това човек става по-издръжлив както на интензивни физически натоварвания, така и на ежедневните задачи.

Повлиява благоприятно панкреаса

При проведено проучване за 6-месечен период участниците са разделени на две групи – бегачи и ходещи пеша. Резултатите показват, че втората група демонстрира подобрение на нивата на глюкозна толерантност, което е почти 6 пъти по-голямо (т.е. колко добре кръвната захар се абсорбира от клетките) в сравнение с групата на бегачите.

Панкреасът произвежда ензими и химически вещества, които подобряват храносмилането, и участва в синтеза на инсулин.

Подобрява храносмилането

30 минути ходене всеки ден може да подобри значително храносмилането и да редуцира симптоми на запек, като спомогне за регулиране на движенията на червата.

Засилва мускулатурата

Изминаването на 10 000 стъпки на ден може да се смята за реална тренировка във фитнес зала, особено ако добавим няколко интервала между ходенията или се движим по нанагорнище. Тъй като натоварването в случая не е толкова голямо, организмът няма да има нужда от дълго време за възстановяване, в случай че решим да тренираме на следващия ден.

Поддържа във форма костите и ставите

Ходенето може да осигури по-голяма подвижност на ставите, да предотврати загубата на костна маса и дори да намали риска от фрактури. Отново само 20-30 минути на ден, прекарани в разходки, помагат да се намали болката в ставите, сковаността и възпалението.

Облекчава болките в кръста

Ходенето допринася за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и подобрява стойката и гъвкавостта, което е жизненоважно за здрав гръбнак. Може да се превърне в истински спасител за тези, които изпитват болки в кръста по време на упражнения или ежедневни дейности.


10 000 стъпки

Средно човек прави по 4000 крачки на ден (3 км). Макар да изглежда много, според доста проучвания нормата от 9000-10 000 крачки на ден е добър начин да поддържаме добро здравословно състояние, в случай че нямаме допълнителна физическа активност.

Как отслабваме, докато вървим?

Включвайки ходене пеша в ежедневието, съчетано със здравословен режим на хранене, може значително да ускорим отслабване и изгаряне на мазнини, тъй като ще изразходваме допълнителни калории.

Таблица с темпо на ходене и изгорени калории можете да видите тук

Каква е правилната техника на спортното ходене?

Превръщането на нормалната разходка във физическо упражнение изисква добра поза и целенасочени движения. В идеалния случай ето как ще изглеждаме, когато се движим правилно:

- Главата е нагоре. Гледаме напред, а не към земята;

- Вратът, раменете и гърбът са отпуснати, не стегнати;

- Размахваме свободно ръцете си с лек завой в лактите;

Коремните мускули са леко затегнати и гърбът е прав, а не извит напред или назад;

- Ходим гладко, движейки крака от петата към пръстите, когато стъпваме.

Как най-лесно да определим крачките и калориите, които изгаряме с ходене?

За да следим прогреса си, можем да използваме приложения на смартфона си. Много от тях успяват да измерят не само крачките и изминатото разстояние, но и интензивността на ходене, трудността на терена, като по този начин да изчислят ориентировъчно изгорените калории.

Как да спечелим още няколко крачки на ден? Като:

- Разходим кучето;

- Излезем на разходка с приятели или семействo;

- Паркираме по-далеч от работното си място;

- Използваме стълби вместо асансьор;

- Избираме различни пешеходни маршрути за разнообразие.

След като се заемем с отброяването на дневно изминатите крачки, е добре да имаме подходящи обувки със здрава пета и гъвкави подметки, които да омекотяват стъпката ни. Важно е да правим кратка загрявка с бавно темпо и постепенно да ускоряваме темпото на ходене.

Ако в момента нямате физическа активност, може да започнете с 10-15 минути ходене всеки ден. Постепенно увеличете тази продължителност до 20 или 30 минути на ден. След това може да ходите 30 минути сутрин и 30 минути вечер. Може също така постепенно да увеличавате темпото на вашето ходене.

Какво ни е нужно, за да започнем?

- Удобни дрехи и обувки;

- Вода;

- Мотивация, за да стартираме. Впоследствие става значително по-лесно и по-приятно особено когато видим ползите от добавената физическа активност.

Интересен факт: Ходенето намалява нуждата от сладко и ни помага да заспим по-лесно вечер.

Заключение

Независимо дали вашата цел е да отслабнете, да поддържате строен силует или просто да се чувствате по-добре в тялото си, ходенето пеша може да се превърне в една от ключовите точки на вашата програма. В съчетание с балансирана и здравословна диета, ходенето стимулира метаболизма и помага за изгаряне на мазнини, тъй като представлява по същество аеробно упражнение.

Знаете какво казват – първата стъпка е най-трудна. След като направите тази първа стъпка, вие сте на правилен път към по-добро здраве и по-добре изглеждащо тяло.