Общество

И кралицата спазва правила

Животът на кралската фамилия е изтъкан от много ограничения и носи етикета на непоклатими традиции, някои от които са несъвместими със съвременния свят.

И кралицата спазва правила

[[more]] Тежка е царската корона и ако мислите, че кралският живот е цветя и рози, не е точно така. Само в последното столетие са документирани двама кралe – Едуард VIII и Джордж VI, плакали с горчиви сълзи на рамото на майка си, кралица Мери, заради неизбежността на съдбата.

Животът на кралската фамилия е изтъкан от много ограничения и носи етикета на непоклатими традиции, някои от които са несъвместими със съвременния свят. Повечето звучат любопитно и имаме съмнения, че се спават изцяло (почти всички имат снимки, на които правят точно обратното на правилото), но все пак:

Членовете на кралското семейство не могат да се обръщат помежду си с умалителни имена.
Да, никой не нарича Катрин Кейт, Чарлз Чарли, Елизабет Лиз или Филип Фил. Малко тъжно, но факт.

Не могат да гласуват.
Кралското семейство е напълно деполитизирано, членовете му не могат да заемат политически длъжности, не могат да гласуват, нито да изразяват политически пристрастия. Ако помните, наскоро на кралица Елизабет й беше приписано скрито послание в избора й на шапка в синьо и златни звездички, което се възприе като нейна позиция против Брекзит. 

Не могат да играят Монополи.
Кралското семейство не играе Монополи, защото смята, че играта озлобява.

Не ядат стриди.
Е, принц Чарлз е заснет да поглъща прясна стрида, но по принцип не ядат стриди – правилото идва от старо вярване, че консумирането на стриди може да доведе до хранително натравяне и смърт.


Не могат да бъдат докосвани от обикновени хора.
В присъствието на някой Уиндзор трябва да се държиш на ръка разстояние. Много често нарушавано правило, още от времето на Джордж V, когато кралското семейство започва „да слиза при хората”.

Ето например един ярък случай, в който това правило се нарушава – принц Чарлз прегръща младия Валентин Блакер при посещението си в Румъния. 

Не могат да са католици.
До 2011 г. правилото е, че членовете на кралското семейство не са католици и не могат да сключват брак с такива. В момента могат да се женят за хора от всякаква вяра, стига те самите да остават членове на англиканската църква.

На Коледа са задължително заедно. 
Помните ли, когато през 2014 г. се заговори, че Катрин иска да празнува Коледа със своето семейство, и това стана повод да се спекулира с някакви вражди между нея и кралицата? Но и тук протоколът е напълно ясен: Уиндзор празнуват заедно.

Престолонаследниците не могат да пътуват заедно.
В това има логика, защото животът крие рискове, а династията не може да бъде поставяна на риск. Престолонаследниците не пътуват заедно. Още едно често нарушавано правило.


Не могат да носят палта и шапки с естествен косъм.
Това е любопитно, защото през 1137 г. крал Едуард III издава декрет, че абсолютно никой (вкл. кралското семейство) не може да носи палта, шапки и т.н. с косъм. Това правило обаче редовно се нарушава. И кралицата, а и всички около нея са документирани с такива.

На масата са винаги подредени в определен ред.
Независимо на какви събития присъства, кралското семейство се появява в определен ред. Винаги първа е кралицата, след нея е принц Филип, после е принц Чарлз (и Камила), следвани от Уилям и Катрин, и т.н. На масата кралицата винаги спазва определен ред, в който разговаря с хората наколо. Първо се обръща за поздрав към човека вдясно, после наляво.

Вечерята приключва, когато кралицата приключи с нея. 
За съжаление, когато кралицата свърши с вечерята си, всички хора на масата, колкото и да е голяма тя, трябва тутакси да оставят вилиците. Представете си колко бавно се храни тя! Другите правила за поведение по време на вечеря в присъствието й могат да се обяснят с повтарянето. Каквото прави тя, това правят и гостите. Ставане, сядане, спиране... Лесно.