Градски находки

И момичетата пият бира във Vitamin B

Новият крафт бирен бар, където всички ценители на кехлибарената напитка се чувстват като у дома си.

Не е чудно, че и момичетата пият бира във Vitamin B – място, което убедително се нареди сред най-любимите ми в София.[[more]]Намира се на така уютната улица „Ангел Кънчев“ 8 и е новият крафт бирен бар, където всички ценители на кехлибарената напитка се чувстват като у дома си. Помещението е доста просторно, с много приятна и семпла обстановка, а централното му разположение го прави едно от задължителните места за посещение в уикенд плана на всеки, който обича пивото. Биреното разнообразие е наистина впечатляващо и при избора може да се нуждаете от малко помощ от приятел или от персонала зад бара. Моят съвет е да не се страхувате да попитате и да пробвате нещо непознато, различно и вълнуващо. Но каквото и да изберете, бъдете сигурни, че ще е истинско преживяване и емоция за вкусовите ви рецептори.

А за да ви потопя напълно в атмосферата и концепцията на това специално място за бирената култура в столицата, си поговорих с един от създателите му – Ростислав Бакалов.

Разкажи ми как се роди идеята за бара и как се стигна до нейното реализиране?

Идеята се роди като естествено продължение на магазина ми "100 Beers". Интересът към този тип бири започна да нараства доста осезаемо, приятели и клиенти все по-често минаваха да изпият по една бира на място в магазина и сами казваха, че е време за бар. В същия момент, докато вече се оглеждах за подходящо заведение един приятел – Киро, предложи подобна идея, а на мен ми трябваше точно човек като него, и така го подкарахме заедно.

Каква е основната концепция на бара и какво още искате да развиете в него?

Основната концепция е концентрирана върху хубавите и качествени крафт бири. Такива, на които човек да се наслади от аромата преди отпиване до последната глътка. Крафт бири, направени от качествени суровини, сварени от пивовари, а не от машини, и такива, които наблягат най-вече на вкусовите качества.

А относно развитието – да внесем допълнително разнообразие: още наливни бири. И интериорно има още много какво да се пипа по помещението.

Няколко думи за богатия асортимент бири, които можем да опитаме при вас.

Те са стриктно избирани от мен и в най-общи линии са селекция на едни от най-добрите бири в света. Стараем се да има максимално стилово разнообразие, а не просто интересни бутилки и картинки от различни страни. Същото е и с наливните – там най-често сменяме тези на датчаните Mikkeller и To Ol, които нееднократно са избирани за двете най-добри европейски пивоварни.