Неделен книжен клуб

"Ирландски легенди, митове и суеверия" от лейди Джейн Франческа Уайлд

Събраните митове, приказки, легенди и митове от една изключителна жена, живяла през 19 век - майката на Оскар Уайлд - са сериозно и романтично изследване на ирландския фолклор...

"Ирландски легенди, митове и суеверия" от лейди Джейн Франческа Уайлд

Зеленият остров е голяма моя слабост. Обичам страната, обичам певците й, авторите, легендите и митовете, зелените очи на ирландците, морето им...

Събраните митове, приказки, легенди и митове от една изключителна жена, живяла през 19 век - майката на Оскар Уайлд -  са сериозно и романтично изследване на ирландския фолклор. Лейди Уайлд е била забележителна жена. Борец за независимост и застъпничка за правата на жените, тя е е безрезервно обичана от народа си. Пише поезия и проза, специалист е по келтски фолклор и митология. Има влечение към свръхестественото. Красивата и ерудирна жена привлича в дъблинския си салон известни художници, интелектуалци, писатели и учени. Горда и непреклонна, тя не се предава и не отстъпва при процеса срещу съпруга си - виден лекар, удостоен с рицарско звание - и съветва обвинения в хомесексуализъм свой син Оскар  да не заминава и да се бори. 

Лейди Уайлд се старае да запази автентичния, суров и малко примитивен език на ирландските селяни, от които записва преданията, колоритните заклинания, суеверия и легенди. Книгата е поетично описание на националния характер и дух, води по зелените поля, среща ни със странни вълшебни създания и ни дава прагматични съвети, почерпани от народната традиция[[more]]"Изследванията на митологичното наследство като метод за изучаване на човешката история са важен клон в етнологията. Ирландските легенди са особено важни, защото съдържат повече примитивни черти, отколкото преданията на останалите западни народи", смята тя и събира устни предания, разкази за събития от далечното минало, местни легенди.

Пред нас се очертава характерът на един поетичен и храбър народ, една вълнуваща и малко позната история на децата на Ерин.

 

Ирландска мъдрост:

1. Намери време да обичаш, това е истинското щастие.
2. Намери време да обмисляш, това е изворът на сила.
3. Намери време да работиш, това е цената на успеха.
4. Намери време да четеш, това е основата на знанието.
5. Намери време да мечтаеш, това е пътят към звездите.
6. Намери време да играеш, това е тайната на младостта.
7. Намери време да сe радваш, това е музиката на душата.
8. Намери време да си мил, това е вратата към удовлетворението.
9. Намери време да се наслаждаваш, това е наградата за твоето действие.
10. Намери време да плануваш, тогава ще имаш време за останалите 9 неща!