От А до Ям

Осмомартенска торта "Мимоза"

Класиката в десертите за 8 март!

Осмомартенска торта "Мимоза"

Торта "Мимоза" е класиката в десертите за 8 март в Италия, където празникът се чества много широко.

Нарича така, защото блатовете са жълти, единият служи за декорация и имитира цветчетата на жълтата мимоза, която е традиционният подарък за жените на този празник в Италия.

Тортата е семпла и лесна, но има една-две тънкости. Едната е, че яйцата трябва да са пресни и с онзи жълт жълтък, който се намира трудно. Другата особеност е, че в блатовете няма набухвател, което означава, че разбъркването на яйцата и захарта отнема малко повече време. 

[[quote:0]]

За блатовете (за две основи с диаметър 22 см):
4 бр. яйца
8 жълтъка
220 г захар
200 г брашно
40 г картофено нишесте

За сладкарския крем:
500 мл пълномаслено мляко
40 г брашно
100 г захар
4 жълтъка
ванилия 

За сметановия крем:
200 мл прясна сметана
100 г пудра захар
ванилия

Загрейте фурната на 190 градуса без вентилатор или на 170 градуса с вентилатор.

В метална купа изсипете яйцата и захарта. Бъркайте с миксер на висока степен поне 10 минути, докато сместа побелее и увеличи поне тройно обема си. След това прибавяйте жълтъците един по един отново разбърквайки на висока степен за още 5-10 минути. Накрая яйчената смес трябва да е увеличила обема си около 5 пъти и да е бледожълта и стабилна. Към нея съвсем внимателно прибавете смесените предварително брашно и картофено нишесте, разбърквайки с шпатула внимателно отдолу-нагоре (така ще вкарате още въздух в пандишпана). Разделете сместа на две и печете блатовете на 190 градуса за 30 минути (избягвайте да отваряте фурната междувременно).

Изчакайте готовите блатове да изстинат. Махнете с нож потъмнялата част на блатовете така, че да остане жълтата. Единия блат нарежете внимателно на три по-тънки блата. Другия нарежете на малки кубчета, които в идеалния си вид са яркожълти.

Докато печете блатовете, пригответе сладкарския крем: в купа разбийте много добре жълтъците със захарта, ванилията и брашното. В малка тенджерка загрейте млякото. Не допускайте да заври, дръжте котлона на най-ниската степен. Прибавете малка част от млякото към сместа с жълтъците така, че да я разредите, и после внимателно я изсипете при млякото, разбърквайки с метална бръкалка. Бъркането продължава 5-6 минути, докато се получи гъст крем. Оставете го настрана и изчакайте да изстине.

Пригответе и втория крем: разбийте сладкарската сметана с миксер, докато се сгъсти и започне да образува твърд връх, когато вдигнете перките на миксера. [[more]] Сглобете тортата. Аз сиропирам блатовете със смес от ликьор, малко захар и вода, но можете да ги сиропирате и по друг начин, дори само с малко вода и захар или вода.

Поставете първия блат, сиропирайте го и го намажете със сметана. Върху нея изсипете ½ от сладкарския крем. После поставете втория блат, сиропирайте и него и го покрийте със сметана, а отгоре втората половина на сладкарския крем. Накрая поставете третия блат, покрийте тортата изцяло с останалта сметана и изсипете жълтите кубчета.

Приберете тортата за поне 2-3 часа в хладилника, преди да сервирате.

Честит 8 март!

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.