От А до Ям

Италиански дни: Палачинки по флорентински

Crespelle alla Fiorentina са палачинки, които са изключително типични за Флоренция и могат да се намерят в много менюта.

Италиански дни: Палачинки по флорентински

Crespelle alla Fiorentina са палачинки, които са изключително типични за Флоренция и могат да се намерят в много менюта. Те не са сладки като френските палачинки, а са солени и се правят по начин, много подобен на този, по който се приготвят канелоните например. Пълни са със спанак и рикота, завити, после обилно покрити със сос бешамел и накрая запечени. За разлика от пастата и хилядите варианти, под които съществува, флорентинските палачинки имат само един вариант – именно този.

В миналото са правили подобно нещо, т.нар. pezzole della nonna (кърпичките на баба, заради формата, в която се сгъват), но от много тъничък омлет с яйца. После, когато прочутите crepes са достигнали Италия, бабините кърпички са отстъпили място. [[quote:0]]

За палачинките:

150 г брашно
2 бр. яйца
450 мл мляко
40 г масло
сол

За соса бешамел:

50 г масло
50 г брашно
500 мл мляко
сол

За пълнежа:

100 г сварен спанак
300 г прясна рикота (извара)
1 бр. яйце
¼ ч.л. индийско орехче на прах
сол
3-4 с.л. доматен сос

Палачинките пригответе по познатия начин. Разбийте много добре яйцата с бъркалка, добавете брашното и разбъркайте до гладка смес. Внимателно прибавете млякото. В нагорещен тиган стопете малко масло и отливайте палачинките една по една възможно най-тънки. Не е необходимо да бъдат кафяви и твърди, оставете ги меки. Готовите палачинки оставете настрана.

Пригответе соса бешамел: на дъното на тенджерка стопете маслото и после внимателно и при постоянно разбъркване добавете брашното. Когато стане златисто, лека полека на тънка струйка прибавяйте млякото и разбърквайте постоянно, докато се получи гъста, гладка и хомогенна смес. Посолете на вкус и оставете настрана.

Спанакът нарежете на ситно, прибавете рикотата, яйцето, солта и индийското орехче. Разбъркайте много добре. [[more]] Сглобете палачинките, като във всяка сложете от пълнежа и прегънете два пъти (веднъж хоризонтално и още веднъж – вертикално).

В намазана с масло тавичка поставете палачинките така, че мъничко да се застъпват. Изсипете соса бешамел върху тях. Довършете с доматен сос (аз използвам готово доматено пюре), но не много, сосът бешамел трябва да доминира, а доматеният сос е само отгоре като "петна". Накрая по желание можете да поръсите пармиджано.

Запечете палачинките за 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days