От А до Ям

Италиански дни: Шприцът, начин на живот

Да хакнеш рецептата за венецианския коктейл „Spritz" е от лесно по-лесно

Италиански дни: Шприцът, начин на живот

Малко бяло вино, сода, нещо леко горчиво, малко цитрус... да "хакнеш" рецептата за венецианския коктейл „Spritz", е от лесно по-лесно. Слагаш в чашата лед, добавяш 3 части просеко, 2 части горчив ликьор тип Аперол, 2 части сода, гарнираш с маслинка, кръгче портокал и готово.

Ако сте били в Италия, няма начин да не сте забелязали, че в един определен момент от деня всички пият това – от елегантни манекенки, през хипстъри и банкери до строителни работници. Шприц винаги е на мода. Винаги. Оранжевата течност, резенчетата портокал, оставена маслинка, хапки с леки салами или сирена, ядки, са обичайните присъстващи върху почти всяка маса във всички барове в онзи златен час преди вечеря. Слаб градус алкохол (рядко надвишава 8 градуса), леко щипещо гърлото усещане, нагарчащ финиш. Развързваш езика, но само толкова, колкото е нужно за приятно общуване. Или да се отпуснеш, преди да продължиш. Освежаващо, независимо от сезона – шприц се пие целогодишно, разбира се, пикът е лятото.

Шприц е един от класическите венециански коктейли (другият е „Белини”) и завладява света периодично. Последната мания по шприц е била през 80-те, новото шприц-цунами е от последните години, особено в Щатите.

Днес има вариации, бармани, добавящи нещо от себе си. Сироп в коктейла или друг вид ликьор, не Аперол. Веднъж усвоили основната рецепта, може да се надгражда, а има и полезна литература, например тази книга, която излезе преди няколко дни. Двете момичета, авторки на книгата Spritz: Italy's Most Iconic Aperitivo Cocktail, with Recipes,  са истински шампионки по темата. Освен рецепти за вариации са добавили и рецепти за похапването, придружаващо коктейла. [[more]]Капучиното сутрин, 1-2 еспресо през деня и шприц в „златния час” са първите неща, които научаваш, когато дойдеш за по-дълго от седмица. Свикваш светкавично и няма връщане назад. Възприемаш ритуалите на италианците, защото усещаш, че са точни. Като точна рецепта, в която всеки грам е отмерен, така и ритуалите им през деня са балансирани, изпитани с времето. Кога пиеш нещо, кога ядеш нещо, защо точно сега. Кога сядаш на маса, кога ставаш. Не е свързано с дисциплина, а с онзи вроден усет, с който са известни по света – знаят как се живее с вкус и наслада, знаят и как да прекарват времето си красиво. Пробвайте, няма да се разочаровате. 

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days