От А до Ям

Италиански дни: Сицилиански коледни сладки "бучелати"

Това са класически сицилиански сладки с пълнеж от сушени смокини и ядки.

Италиански дни: Сицилиански коледни сладки "бучелати"

[[more]] Buccellati се наричат тези класически сицилиански сладки с пълнеж от сушени смокини и ядки. Той може да се разнобрази – например да се добавят фурми и стафиди. Ядките са орехи, шам фастък или бадеми. За разлика от коледните сладки, които правим с по-скоро декоративна цел, стойността на бучелатите е в техния богат вкус и аромат. Формата може да е различна, дори като че ли се срещат във вид на голям пръстен повече отколкото като сладки. Оформят се най-различно, най-често като назъбена дъга или буквата Х. Но могат да се направят и като равиоли или като миниатюрни каноли - всичко зависи от желанието и фантазията.

Аз, да си призная, нямам никакво търпение да разточвам и изрязвам класическите коледни меденки и да ги декорирам. Отчайвам се от количеството, което получавам от две шепи тесто, и трябва наистина да съм много отпочинала, за да се захвана. Но бучелати не отказвам, а и ги намирам за вкусово по-заслужаващи си труда. Може да купите и готово маслено тесто за сладки, но ако няма откъде, то се прави лесно. 

[[quote:0]]

За пълнежа:
10 бр. сушени смокини
10 бр. сушени фурми
60 г стафиди
1 шепа орехи
1 шепа бадеми
сокът и кората на един портокал, нарязана на кубчета
сокът на половин лимон
1 с.л. мед
1 с.л. сладко от кайсии

Почистените от костилките фурми, смокините, стафидите и ядките нарежете на много ситно (ако имате кухненски робот, използвайте мелачката). Смесете с меда, сладкото и корите от портокал и оставете настрана.

За тестото: 
300 г брашно
90 г захар
1 ч.л. (равна) бакпулвер
1 щипка сол
100 г студено масло, нарязано на кубчета
2 яйца

Изсипете първите четири съставки в купа. Смачкайте маслото с вилица в брашното, докато стане на трохи или ги разбийте в купата на робота, използвайки един от ножовете му. Добавете яйцата и омесете меко и хомогенно тесто. Ако е нужно - тоест, ако лепне - добавете малко допълнително брашно. Увийте тестото в найлоново фолио и приберете в хладилника поне за един час. Извадете го, разточете го тънко и изрежете ленти. Разположете от пълнежа по дължината им, навийте на тънка тубичка, от която изрежете парченцата с малък остър нож, придайте им формата, която искате, и печете  10-15 минути на 200 градуса.

След като са готови, класиката е да се поръсят с пудра захар и да се сервират например около часовете за еспресо.

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.