От А до Ям

Италиански дни: Торта с рикота, маскарпоне и портокали

Семпла и вкусна, без глутен

Италиански дни: Торта с рикота, маскарпоне и портокали

Основата на тази торта е една по-раздвижена версия на старата класика торта "Маргарита". Добавената рикота в сместа за блата насища вкуса и текстурата. Много е подходяща за хора, които избягват бялото брашно (и глутена) и, независимо че аз лично нямам непоносимост към глутен, когато трябва да правя торта, често залагам на този вид блат, защото е по-лек.

[[quote:0]]

Почистете 5-6 портокала, нарежете ги на шайби, наредете ги върху кухненска хартия и ги покрийте с още хартия, за да ги подсушите за около половин час, като след първите 15 минути сменете хартията.

За блата:
240 г картофено нишесте (може да се замести и с царевично нишесте)
240 г захар
8 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
250 г рикота
1 пакетче бакпулвер 

Отделете белтъците от жълтъците в две чисти и сухи купи. Първо разбийте добре жълтъците със захарта (около 5 минути с миксер на средна степен). Добавете картофеното нишесте и бъркайте, докато се получи гладка смес. Белтъците разбийте на сняг с миксер, докато станат лъскави и твърди, така че да образуват "твърд връх", когато вдигнете перките на миксера. Внимателно прибавете белтъците към сместа. Разбъркването става, като загребвате и бъркате с шпатула винаги отдолу нагоре, така че сместа да остане пухкава. Накрая прибавете рикотата и разбъркайте внимателно. Прехвърлете в тортена форма и печете около 40 минути на 180 градуса (или 160 + вентилатор). Изчакайте да изстине.

За топинга:
250 г маскарпоне
250 мл прясна сметана
60 г пудра захар
1 ванилия

С миксер разбийте на висока степен съставките за топинга, докато сместа се сгъсти и образува остър и стабилен връх.

Сглобете тортата: изсипете крема върху блата, отгоре наредете портокалите. Може да се сервира и веднага, но аз ви препоръчвам да изчакате поне 1-2 часа, в които да оставите тортата в хладилника. 

 

Източник: адаптирана от http://bojongourmet.com

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.