Изкуство

Италианските мадонари

Италианските мадонари са улични художници, които рисуват с тебешир по улиците на Bella Italia.

Dolce&Gabbana са изключителни ценители на италианската култура, изкуство и традиции и винаги намират начин да изненадат публиката с нещо приятно и креативно. Този път пред някои от бутиците им, и то не само в Италия, могат да се видят творбите на италиански мадонари, с което те отново насочват вниманието на света към страната, в която животът е изкуство. Тази кампания ни вдъхнови да ви разкажем повече за уличните артисти, наречени мадонари.

Италианските мадонари са улични художници, които рисуват с тебешир по улиците на Bella Italia. Можете да ги видите най-вече през лятото, когато се разхождате пред някое дуомо, или отпивате от аперитива си на някоя малка пиаца. Техните забележителни картини и репродукции впечатляват с детайлa, финото изпълнение, живите цветове, a в последните години на мода са и триизмерните картини, като не е изключено да видите някой, който убедено се готви да потопи ръка в несъществуващ фонтан...

Историята на тази форма на художествено изкуство започва през XVI век. Много от мадонарите били пътуващи артисти и работили по строящи се обекти в разцвета на Ренесанса. Тяхната задача била да визуализират строителните проекти за публиката, рисувайки гравюри и дори цели фасади. Така хората можели по-лесно да си представят как точно ще изглежда проектът в завършен вид.

Разбира се, това била временна работа и художниците имали нужда от допълнителен източник на доходи. Били много бедни и не можели да си позволят никакви по-скъпи материали за рисуване, затова използвали креда, плочки, въглища. Ето така се родило изкуството им – използвайки паважа за платно, те рисували предимно копия на религиозни сюжети от църквите и най-вече любимия персонаж на епохата, Мадоната. Оттам идва и името им.

Движели се из Италия, следвайки празничния календар. Рисували по панаири и места, на които се събирали повече хора, и се изхранвали със стотинките, събирани от одобрението на минувачите. Дъждът измивал произведенията им и тези творци останали анонимни. До нас е достигнало може би едно име, Ел Греко – един от големите артисти на Ренесанса и вероятно от малцината мадонари, които успели да се развият, да просперират и да спечелят творческото си безсмъртие.

Изкуството на мадонарите отдавна е излязло извън границите на полуострова, намирайки много добра почва във Великобритания, например, където през XIX век стотици улични художници се изхранвали с рисунки върху паважа, а в Лондон през 1906 г. се организирал и първият фестивал и състезание за рисунка. Днес фестивали, конкурси и състезания се организират навсякъде по света.

Подбрахме някои примери за това изкуство. Можете да ги разгледате в галерията. Надяваме се да ви харесат, а защо не и да ви вдъхновят да опитате да нарисувате нещо сами – нужни са само тебешири и малко парченце улица...