Изкуство

Изрезки и колажи на Анри Матис в Tate Modern

Общият брой произведения, които ще могат да бъдат видени в изложбата, е над 120, всички те са създадени между 1936 и 1954 година. Акцентът в екзпозицията е върху процеса по създаване на едно произведение на изкуството, какво е то в началото и какъв е завършеният му вид.

Изрезки и колажи на Анри Матис в Tate Modern

Впечатляващо много произведения на Анри Матис ще бъдат показани в рамките на изложбата Анри Матис: „Изрезки и колажи”, която се открива на 17 април в галерия “Tate Modern”, Лондон.

Общият брой произведения е над 120, създадени между 1936 и 1954 година. Акцентът в екзпозицията е върху процеса по създаване на едно произведение на изкуството, какво е то в началото и какъв е завършеният му вид. През 1947 г. изрезките и колажите на Матис са събрани в албума „Jazz 1947”, книга от 20 плочи. Сега в Tate Modern заедно с оригиналните колажи ще бъдат изложени и копия, публикувани от „Teriade”, включващи текст, написан на ръка от великия художник.[[more]]След тежка коремна операция през 1941 г. Матис започва да създава колажи от хартиени изрезки, техника, която той нарича „рисуване с ножици“. Произведенията му са забележителни с факта, че той съумява да придаде възхитителна сила на едно крайно простичко средство.

Изложбата ще продължи до 7 септември 2014 г.