Начин на живот

Как будистката медитация запази спокойни децата в пещерата и какво можем да научим от това

Будистката медитация е позната от 2600 години, откакто Буда е започнал да я преподава като инструмент за освобождаване от страданието.

Как будистката медитация запази спокойни децата в пещерата и какво можем да научим от това

Когато преди седмица двамата британски водолази ги намират блокирани в тъмна пещера върху неголямо парче кал, 12-те деца и техният треньор са били в състояние на медитация. На видеото ясно се вижда, че на десетия ден от тази агония всички деца са спокойни и никой например не плаче.

После се разбра, че техният треньор Екапол Чантхавонг е прекарал години в будистки манастир, където е обучен в съзнателна медитация. Според много от медиите, които съобщаваха новините, той е обучавал и децата (на възраст 11-16 години) да медитират, за да останат спокойни и да пестят енергията си, докато чакат да бъдат открити.

Екапол е на 25 години. На 12 остава сирак и живее в манастира Мае Саи. Напуска манастира, за да се грижи за болната си баба, а впоследствие е нает за помощник-треньор на отбора „Дивите прасета“. Лелята на Екапол казва, че той е в състояние да медитира с часове и че вероятно това е помогнало както на него, така и на децата, за да запазят спокойствие и хладнокръвие. Екапол все още поддържа връзка с манастира, откъдето казват, че той е „отговорен млад човек, който медитира редовно“. Родители на децата също споделят, че точно той е причината децата им да запазят спокойствие и в крайна сметка да оцелеят. В писмата си към децата и него те казваха, че не му се сърдят и че не го обвиняват.

Медитацията може да бъде много полезна практика в изключително стресови ситуации. Будистката медитация е позната от 2600 години, откакто Буда е започнал да я преподава като инструмент за освобождаване от страданието, чрез избистряне на ума и постигане на мир.

Съзнателната медитация е характерна за тай-будизма, в нея именно Екапол има голям опит. При този вид медитиране медитиращият осъзнава всички свои чувства и мисли, но ги вижда отдалечени – без емоция или реакция. Това дава възможност за почивка на съзнанието и позволява тялото да се отпусне напълно.

Доказано е, че


медитацията може да намали тревожността и депресията, както и болката. Макар досега да няма или да има съвсем малко контролирани изследвания върху медитацията, през 2014 г. метаанализ на изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ достига до извода, че медитацията, и в частност съзнателната медитация, може да има позитивна роля в третирането на депресия, тревожност и болка при възрастни хора, и то без странични ефекти. Медитацията може също така да редуцира психологически дистрес. Изследванията върху деца са още в много начален етап, въпреки че все повече училища по света въвеждат програми за съзнателно медитиране.

Екапол определено има огромна роля за запазването на децата в безопасност. В събота той изпрати писмо до родителите чрез тайландските морски тюлени, в което написа:

„До родителите на всички деца. В момента всички деца са добре, екипът полага големи грижи. Обещавам ви, че ще се грижа за децата по най-добрия начин, на който съм способен. Искам да благодаря за цялата подкрепа и да се извиня.“

Бившият монах рискува да бъде подведен под отговорност, въпреки че безспорно е един от героите в тази безпрецедентна драма.

 

По материал от vox.com