Общество

Как да насърчим детето си да бъде по-самостоятелно?

Академия за родители

Как да насърчим детето си да бъде по-самостоятелно?

Имаме удоволствието да ви представим в рамките на няколко седмици някои от най-интересните лекции на форума "Академия за родители" 2017[[more]]Детската самостоятелност е един много продължителен процес от развитието на детето, който започва от първата годинка и продължава през цялото детство и пубертета, когато детето окончателно се отграничава от родителя. В периода от 1 до 3 години детето разбира, че то и мама са две отделни неща, ето защо именно тогава е важно родителят да даде пространство на детето, за да не забави или стопира този естествен процес на самостоятелност. Процес, в който работим за формирането на вътрешния авторитет на детето.

Дора Прангаджийска е Неорайхиански аналитичен психотерапевт. В ежедневната си работа с възрастни хора непрекъснато се среща с трудностите в поведението и общуването им, породени от дефицитите в първите седем години. Това е ключов период от развитието, защото тогава се формира характерът ни. Характер означава вдълбан знак и ние го носим през целия си живот. Той е следствие от отношението на мама и татко, възпитанието, културалните особености. Ето защо Дора смята, че е толкова важно родителите да имат знания и зрялост в общуването с децата си.

Във видеото по-долу ще се запознаете с основните "правила", които родителят е необходимо да следва, за да подкрепи детето си по пътя към самостоятелност.

"Академия за родители" е безплатен форум за майки и татковци, които искат да направят информиран избор за образованието, възпитанието и здравето на децата си. Цел на Академията и съпътстващите я събития е да обедини бъдещи и настоящи родители, специалисти в различни области, неправителствени организации и компании около една обща идея – да отгледаме здрави, възпитани и умни деца. Следете страницата им във Фейсбук за актуална информация относно следващите издания на Академията.