Как да се мотивирате за тренировка след дълъг работен ден: 8 ценни съвета

Как да се мотивирате за тренировка след дълъг работен ден: 8 ценни съвета

Снимка: www.storyblocks.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

В едно скорошно изследване, проведено в Университета в Джорджия, учените установяват, че за да пребориш умората, е много по-добре да се разходиш 30 минути в квартала, отколкото да лежиш и да не правиш нищо. Да, след тежък и изморителен ден диванът и телевизорът са много по-примамливи от бъхтенето в препълнения фитнес, но науката никога не лъже.

Ако се чувствате скапани след работа и не можете да намерите мотивация да тренирате, ето 8 съвета, които ще ви помогнат.

1. Вземете сака си за фитнес на работа

Пригответе сака за фитнес от вечерта с всичко необходимо и го вземете със себе си на работа на следващия ден. По този начин подсъзнателно се подготвяте за предстоящата тренировка. Идеята е да отидете в залата веднага след работа. Иначе докоснете ли се веднъж до дивана, всичко приключва! Ако все пак няма как да не се приберете, единствено се преоблечете за минутка и веднага тръгвайте. Създайте си този навик и не оставяйте време за вътрешни диалози относно това дали сте прекалено уморени или не.

Друг вариант е да се преоблечете още на работа. Звучи малко странно, но работи. Преди да си тръгнете, просто намъкнете анцуга и готово – това ще ви даде настройката, че предстои тренировка, и няма да отидете вкъщи вместо в залата.

2. Направете си тренировъчен график

Често записвам тренировките си на календара и се отнасям толкова сериозно към тях, колкото и към срещите с клиенти. Когато ги има в програмата ми за седмицата, мисля за тях и се подготвям психически. Така тренировките се превръщат в един от топ приоритетите ми.

Най-добре е да се опитате да тренирате по едно и също време в едни и същи дни, за да ви стане навик. Ако сте от ранобудните, добра идея е да ходите в залата сутрин (но никога не тренирайте на гладно!), защото една тренировка би ви заредила с енергия за целия ден.

3. Тренирайте с приятел

Когато тренирате сами, разчитате само на вътрешната мотивация, а когато тренирате с приятел, се мотивирате един друг, а има и състезателен елемент. Просто се уговорете с колега от работата или половинката си и ходете заедно в залата. Взаимната подкрепа е много силно нещо!

Друго голямо предимство на тренировките с партньор е отговорността, която всяка от страните носи. Партньорът ви ще разчита на вас и това ще бъде сериозна причина вие също да отидете, ако не искате да го разочаровате.

4. Създайте си закон

Нещо от сорта на: "Каквото и да се случи, няма да тренирам по-малко от 3 пъти седмично". Абсолютният минимум е 2 пъти седмично по 30 минути. Без повече "ще се опитам да тренирам" или "би било добре да тренирам". Изразът е "ТРЯБВА да тренирам". И без това се съсипвате, седейки зад бюрото по цял ден. Не забравяйте, че тялото ви е създадено да се движи, а не да се взира в екрана 24/7.

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез по-добро хранене и тренировки. Той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net. Автор е и на две книги – "Трансформирай себе си" и "Мотивирай себе си", в които разкрива своята лична история и споделя ме...