Общество

Как да се възстановим след прием на антибиотици

Хранене за здрави деца и мислещи родители

Как да се възстановим след прием на антибиотици

В рубриката "Хранене за здрави деца и мислещи родители" нутриционистът Магдалена Пашова ще ни запознае с правилното хранене като извор на здраве за деца и родители. След като миналия път Маги ни разказа за основите на здравословното хранене, днес ще ни запознае с ефекта, който антибиоците оказват върху организма ни и как да се възстановим след техния прием.

В разгара на грипния сезон, една тема, която заслужава нашето внимание, са антибиотиците и какво се случва в тялото ни след техния прием. [[more]]На първо място добре е да знаете, че антибиотиците не са средство за лечение на настинка, грип или каквото и да е вирусно заболяване. Тяхната роля е да лекуват бактериална инфекция, когато имунната система е твърде изтощена и слаба, за да се справи сама. Безспорно има случаи, когато употребата им е необходима и дори може да бъде животоспасяваща като например при инфекция на новородено бебе или родилка след оперативно раждане.

Грипът обаче не е от случаите, налагащи прием на антибиотици и въпреки това не са единични случаите, когато силните медикаменти се предписват на деца и възрастни като един вид "медицинска застраховка".

Проблемът с прекомерната и неуместна употреба на антибиотици е, че освен патогенните бактерии (ако такива изобщо има), антибиотиците унищожават и повечето полезни пробиотични микроорганизми в червата, създавайки благоприятна среда за развитие на гъбички.

Затова бъдете внимателни в случаите, когато на вас или на децата ви се предписват антибиотици. Настоявайте за уверение, че става въпрос не за вирус, а за бактериална инфекция, с която организмът ви не може да се справи сам или с помощта на по-леки медикаменти.

Ако все пак приемът на антибиотик е неизбежен, непременно се погрижете за възстановяване на чревната си флора, за да избегнете вторична инфекция и състояния, свързани с нарушена чревна флора като храносмилателни проблеми, възпалено течащо черво и хранителни алергии.

Ето някои от стъпките, които е добре да следват всеки прием на антибиотик:

  • Започнете да взимате пробиотик заедно с антибиотика, но в различни часове. Вероятно антибиотикът ще унищожи част от полезните бактерии в добавката, но приемът му ще помогне да се избегне повторна инфекция. Изборът на подходящ вид антибиотик и дозировка също имат значение, но тъй като те се определят от индивидуалното състояние и възраст, общото правило, което може да следвате, е да избирате продукт, който съдържа комбинация от трите основни типа бактерии: Lactobacillus, Bifidobacterium  и Soil based organisms (SBOs).
  • Продължете с приема на пробиотици поне месец, след като приключите с антибиотика.
  • Консумирайте пробиотични храни с всяко хранене. Пробиотичните храни включват кисело мляко, кефир, кисело зеле, лакто-ферментирали зеленчуци, кобуча, мисо, кимчи и др.
  • Пийте редовно пилешки или телешки костен бульон, защото той съдържа колаген и помага за заздравяването на чревната лигавица, която често пъти е раздразнена след приема на антиботик. Допълнително костните бульони са богати на минерали и помагат за по-бързото възстановяване и укрепване на организма.
  • Избягвайте да пиете чешмяна вода, защото тя съдържа хлор, а този елемент възпрепятства обратната популация на червата с необходимите им пробиотични бактерии.

 

За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.magipashova.com