От А до Ям

Как да си направим сироп от бъз

Бъзът цъфти през май и юни, така че сега е времето да изпробвате рецептата!

Как да си направим сироп от бъз

Сокът от бъз е освежаващ и ароматен – истинска класика в знойните летни дни. Освен това е полезен, а оказа се, и изключително лесен за приготвяне. Бъзът цъфти през май и юни, така че сега е времето да изпробвате рецептата, която ще ви споделя.

Първата стъпка, разбира се, е да си набавите цветове от бъз. Най-добре е да ги наберете от екологично чисто място. Друга опция е да си ги закупите от пазара. От там нататък в интернет може да намерите най-различни рецепти и технологии за приготвянето на напитка от бъз. Количествата са по-скоро ориентировъчни и не е нужно да се спазват стриктно. В крайна сметка е въпрос на вкус, особено що се касае до количеството захар. Аз се спрях на рецепта за концентрат (сироп) от бъз, който допълнително се разрежда с вода преди консумация.

[[quote:0]]

33 бр. цвят от бъз (аз сложих почти 40 за по-силен аромат)

 3 кг кафява нерафинирана захар (може да замените с бяла в по-малко количество)

300 мл прясно изцеден лимонов сок (може и малко повече, на вкус)

3 л вода

Начин на приготвяне:

Цветовете на бъза са изключително нежни, затова е препоръчително да ги използвате възможно най-бързо, след като сте ги откъснали. Ако сте ги набрали от чисто място, не е нужно дори да ги миете. Задължително е обаче да ги проверите за буболечки.

Следващата стъпка е да разтворите захарта във водата на тих огън. След като получената течност изстине, я изсипвате в голям съд, по възможност стъклен (голяма тенджера също върши работа).

Добавяте лимоновия сок и цветовете от бъз и захлупвате съда. Оставяте тази смес да престои за 24 часа, като през това време трябва да я разбъркате няколко пъти, препоръчително с дървена лъжица. Накрая прецеждате течността с помощта на цедка или марля.

Сиропът се съхранява в стъклени бутилки в хладилник. Ако искате да има по-голяма трайност, може да стерилизирате бутилките. За да го консумирате, необходимо е да го разредите с вода – на вкус. Сервира се с няколко бучки лед и малко лимон за разкош.