Мода

Как се изработват колекциите Haute Couture

Как може една рокля да струва колкото една къща?!

Как се изработват колекциите Haute Couture
Как може една рокля да струва колкото една къща? Това е въпросът, който много хора си задават, гледайки ревютата Haute Couture, които се провеждат два пъти годишно в Париж. Вероятно има някаква причина показаните там дрехи да са толкова изключителни и скъпи, че само няколко модни къщи да си позволяват да ги изработват, а още по-малко на брой клиенти – да ги купуват. По-голямата част от дрехите от тези ревюта остават в архивите на съответните модни къщи или отиват в музеите, една част се купува от колекционери и много малко са предназначени за клиентки в Русия или Близкият Изток.
 
С цел да направи реклама на своите марки и да повдигне завесата, концернът LVMH за втора поредна година допуска за един уикенд журналисти и гости да разгледат работилниците, където се изработват дрехите, обувките и аксесоарите. От всичките около 60 марки под шапката на LVMH, единствено Dior правят колекция Haute Couture и съответно натам е насочен най-големия интерес на посетителите. Ето какво разказват те:
 
На практика всички дрехи, аксесоари и бижута на модна къща Christian Dior се изработват в ателиетата на авеню Монтен, както е било още приживе на великия дизайнер. Работещите там шивачки са наричани поетично petites mains – малките ръчички, но самите те предпочитат по-прозаичното и точно artisans hautement qualifies – високо квалифицирани майстори. А те безспорно са такива. Всъщност ателиетата, които шият дрехите за Haute Couture, Прет-а-порте и частните поръчки са две Atelier Tailleur и Atelier Flou – първото специализирано за „тежки“ дрехи като сака и палта, а второто за „леки“ като блузи, рокли и поли. Освен умение, от майсторите се изисква и голям опит, познаване на кройките и особеностите на материите, защото всяка грешка струва много скъпо. 
 
Всяка дреха най-напред се изработва от бяла канава – нещо като 3D модел на кройката, която дизайнерите са измислили. След това се шие същинският модел, като това става върху манекенка за ревютата или за частните клиенти – върху модел с абсолютно точните размери и пропорции на дамата. [[quote:0]] Обичайната бройка на работещите е около 40 човека, но преди ревюта стигат до 75, като за специфичните дейности се наемат специални хора. Например японката Томоми е специалист по бродерии и апликации. За предишната колекция на марката тя изработва бюстие от ивици плат, по който са избродирани кръгли апликации от кадифе, всяка в рамка от черни мъниста. Общо ивиците са 28, всяка от тях се изработва за 15 часа – заедно с мъничките апликации по корсета общо 520 часа ръчен труд е посветен само на тази дреха! Отделно още около 100 часа отиват за изработката на корсета, който се носи отдолу – от най-тънък тюл и с пришити специални метални пръчки. В сравнение с това почти незначителен е трудът на обущарите – половин ден за чифт обувки, изцяло ръчно изработени и около ден и половина за една чанта. Впрочем част от това производство е изнесено във Венеция и Флоренция – на италианците може да се има доверие за качеството на аксесоарите.
 
Такива са фактите зад всяка неземно красива дреха, която виждаме на подиума на ревютата Haute Couture. Висшата мода си остава една от малкото възможности да се насладим на фантазията и уменията на най-добрите дизайнери и шивачи в света, въплътени във форми, близки до всяко момичешко сърце. Изкуство, от което разбираме всички!