Нещо очаквано

Какво да си купим от Панаира на книгата

Момичетата говорят

Какво да си купим от Панаира на книгата

Днес в НДК се открива 44-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, което ще продължи до 18 декември. Ето и нашият списък с желания.

Елица Павлович: Изкушенията на Панаира на книгата са като в сладкарница – иска ми се да опитам от всичко, макар че добре знам невъзможността да реализирам подобна идея, както и неизбежните разочарования. Затова пък мога да купя подаръци за всичките си четящи приятелки, а за себе си съм направила малък списък със съвсем нови заглавия, които да си приготвя за четене по празниците. [[quote:0]] На най-запалените книгомани определено бих купила "Аустерлиц" на В. Г. Зебалд; на любопитните с чувство за хумор – "Брит-Мари беше тук" на Фредрик Бакман; за надарените със самоирония и усет към абсурда – "Фактурата" на Юнас Карлсон; верните на класиката, които обичат добрия стил и мъдрите фрази, ще оценят "Левиатан" на Пол Остър и "Нива на живот" на Джулиан Барнс; киноманите със сигурност ще се заинтересуват от "Американски пасторал" на Филип Рот. На най-близките хора обезателно ще подаря "Тишина през октомври" на Йенс Кристиан Грьондал, защото ми се иска да я обсъдя с тях и да сверя усещанията си за случилото се с героите на тази много близка до мен история.

За себе си съм предвидила няколко европейски заглавия, но от почти непознати за мен литературни общности. Това са естонската "Мисията" на Рейн Пъдер – загадъчна история от времето на Втората световна война; литовската "Довечера ще спя откъм стената" на Гиедра Радвилавичуте – кратки разкази; исландската "Земя за заселване" на Одни Ейр Айварсдохтир, носител на Европейската награда за литература през 2013 г. И две книги от централна Европа – чешката "Ракия" на Матей Хоржава и немската "Шията на жирафа" на Юдит Шалански.

Селина Йонкова: Бих си взела "Последната територия" на Момчил Николов, един от засега малкото харесвани от мен български автори, ако не бях обаче в такава предколедна меланхолия. Ето защо ще отбягвам "кахърни" книги! В това душевно "разположение" съм само за "Дюи – котето от малката провинциална библиотека, което трогна света" от Вики Майрън и нещо друго в този дух, ако попадна на някое от липсващите ми заглавия от "Уличният котарак Боб".

Бела Чолакова: Много са заглавията, които ме изкушават на този панаир. Тематично – "Писма от Дядо Коледа" от Дж. Р. Р. Толкин, където са събрани писмата, които той сам всяка година пише, илюстрира, поставя в ръчно изработени пликове, за да ги получат децата му и да продължат да вярват в Дядо Коледа.

Копнея и за "Зимна феерия" от Джохана Басфорд. Влюбих се в книгите за оцветяване за възрастни и просто не мога да устоя на произведенията на Джохана.

Съблазнена съм и от луксозното издание на "Детски и домашни приказки", представящо за първи път на български език превод по оригиналните немски текстове на приказките на Братя Грим. Нямам търпение и за новата книга на Филипа Грегъри – "Три сестри, три кралици", в която три сестри са орисани да станат кралици на Англия, Франция и Шотландия и да се изправят една срещу друга.

Лично на всички препоръчвам и "Дюи – котето от малката провинциална библиотека, което трогна света" от Вики Майрън, "Няма да получите омразата ми" от Антоан Лейри, "Мосю Жан в преследване на щастието" от Томас Монтасер и "Брит-Мари беше тук" от Бакман. А за децата насърчавам за книгите на Юлия Спиридонова-Юлка, която стана първият български писател, номиниран за известната като "Малкия Нобел" награда "Астрид Линдгрен". [[more]] Левена Лазарова: Да, точно като дете в сладкарница се чувствам всяка година. Тъй като предколедно съм на вълшебна вълна, мисля да се ориентирам към фентъзи жанра с "Домът на мис Перигрин за чудати деца" и "Детски и домашни приказки" от братя Грим, а за подарък - суперлуксозното издание на "Властелинът на пръстените" на Бард. Страхотен подарък би бил "Хари Потър и стаята на тайните" или "Приказките на барда Бийдъл" отново от Дж. К. Роулинг. Бих препоръчала и "Трескав блян" от автора на "Песен за огън и лед" ("Игра на тронове") Джордж Р. Р. Мартин, която току-що прочетох.

Иначе бих си купила "Изкуството на романа" от Милан Кундера, когото много харесвам, а в съвременния спектър - "Чистота" на Джонатан Франзен, която третира теми като новите информационни технологии, хакерството, стремежа към справедливост в днешно време.