Момичешки тайни

Какво не ти казва твоят терапевт

Терапевтът често забравя да ви напомни за няколко изключително важни истини

Какво не ти казва твоят терапевт

Ходенето на психотерапия, независимо от нейното направление и научна рамка, е огромна крачка към усъвършенстването. То е ценна инвестиция в бъдещето и въпреки че не е евтино изживяване, то е стъпка към нещата, които не могат да се купят с пари –  щастие, семейно разбирателство, здраве и спокойствие. Не са ли това нещата които истински желаем?

В старанието си да изслуша вашите индивидуални тревоги, обаче, терапевтът често забравя да ви напомни за няколко изключително важни истини:

1. 99% от работата я вършите вие. Да, терапевтът ви е учил над 10 години, за да ви... влияе минимално, когато седнете срещу него в кабинета му. Защо сте там тогава? За да ви осигури всичките си знания в процеса на вашата трансформация, но не и да я направи вместо вас като ви казва какво да правите с живота си.

Представете си, че си наемате фитнес треньор. Неговата намеса е изключително важна, но той не прави лицеви упори вместо вас. 

2. Това, което искате, не е това от което имате нужда. Няма как да ви го обясни. Докато не стигнете на един по-задълбочен етап в терапията, когато сами ще го разберете. Хората искат много неща, но малко от тях ще ги направят по-щастливи. В процеса на терапията терапевтите се стараят да разберат откъде произлизат желанията, за да може да стимулират само тези, които ще подобрят истински емоционалното ви състояние и да поставят под въпрос останалите. Няма как да го знаят предварително, трябва доста да послушат, за да формират хипотеза.

3. Терапевтите ви „излизат по-евтино”, не знам как да го формулирам по-научно. При цени от 20 до 200 лева на час е малко трудно да се убедят хората, че им се спестяват разходи. Но инвестицията в бъдещето е най-ценна все пак. [[quote:0]] Обаче аз искам да ви поговоря малко и за настоящето. Определете кои са вредните ви навици и колко ви струват на месец. Ето няколко предположения, извлечени от опита ми: таксита за вечно закъсняващите, алкохол, цигари... Ако сте мъж с ниско самочувствие, може би правите скъпи подаръци на жените с които излизате, ако сте жена с такъв проблем, сигурно харчите прекалено много за козметика, компулсивен шопинг, дори за пластична хирургия. Сметката расте и расте с новата луксозна кола, която не ви е по-полезна от предишната, но просто ви се иска да си напомпате самочувствието с нещо. Може би плащате за скъпи частни уроци по нещо, което детето ви мрази, няма талант и само го мъчите заради собствените си нереализирани желания. Или се заемате с поредната ре-декорация на жилището, в което така и не ви става уютно, колкото и пари да наливате в него и т.н. и т.н.

Д-р Мила Петкова e основателка, автор и редактор на сайта за онлайн психология Mila’s Wellness. Занимавала се e с европроекти в социалната сфера, разработвала e обучителни програми и тренинги. През 2010 г. завършва магистратура по психоанализа в Испания и в момента е докторант по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет “Комплутенсе”.