Момичешки тайни

Какво не знаем за полезното действие на бирата?

Не съм предполагала, че самопризнанието ми за горещите ми чувства към бирата ще събуди такъв отклик и одобрение. Това ми даде повод отново да ви занимая с любимата кехлибарена напитка и с благотворните й съставки.

Какво не знаем за полезното действие на бирата?

Не съм предполагала, че леко смутеното ми самопризнание за горещите ми чувства към бирата ще събуди такъв отклик и одобрение. Оказа се обаче, че за моя радост огромна част от съвременните момичета споделят тайните ми емоции и без излишни скрупули гордо разпускат след работа на чаша пиво в хубава компания.

Това ми даде повод още веднъж да ви занимая с любимата кехлибарена напитка и най-вече с благотворните съставки, съдържащи се в нея. Не съм сигурна дали успях да изтъкна достатъчно добре полезните свойства и качества на бирата – при умерена консумация, разбира се. Предполагам, че повечето от вас са чували за многото витамин B, антиоксиданти, хидратиращи компоненти, съдържащи се в нея. Но знаете ли, че вече дори има и бирени спа центрове?

Започваме от витамините – всички знаем колко важни и полезни са те за нашата обмяна. Ето какво можем да си набавяме дневно с едно разумно количество от половин литър пиво. В бирата се съдържа високо количество витамини от група В. Това са тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантетонова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселинана (В9) и цианкоболамин (В12). В една бутилка от 0,5 л бира се съдържат средно около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини от група В. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.[[quote:0]]В едно съвсем скорошно изследване на проф. д-р Донка Байкова, д-р Сергей Иванов, доц. д-р Алексей Василев и д-р Валентина Любомирова се установява, че съдържащите се в бирата витамини от групата В допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. Авторитетните диетолози и нутриционисти смятат, че при умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните ни и мозъчни дейности. С половин литър бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% – за витамин В3. Само едно допълнение от мен: напомням ви да консумирате в умерени количества, а за да направите изживяването още по-приятно, можете да комбинирате пивото с вкусно и леко ястие като риба в съчетание със зеленчукова салата.

Ако имате опасения за съдържанието на въглехидрати и мазнини в бирата, забравете ги – в нея съдържанието им е ниско. Около 50% енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати, но те са полезни, защото подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Мазнините в бирата пък са по-малко от 1% от общата енергийна стойност или не повече от 1 kсal в 500 мл бира. Белтъчините са под 0,5 kсal в 500 мл. Поради толкова ниските количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация.

Сега стигаме до най-интересната част: освен всичко останало, бирата стимулира т.нар. “хормон на щастието” и има успокояващ ефект. Тя влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и я балансира. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като “хормони на щастието”. В умерени количества бирата има меко, релаксиращо и антидепресантно действие.

Друго българско изследване, проведено през 2014 г. сочи, че произведеното у нас пиво е и отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти. В напитката те присъстват в балансирана, стабилна и леснодостъпна форма. Ключови антиоксидантни съединения в бирата са пролин и глутатион. Именно пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеина, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Точно той поддържа ставите ни гъвкави и допринася за свежия и младежки вид на кожата ни. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храната. А глутатионът е малък протеин, който се намира и в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества.

Фитнес инструкторите пък препоръчват по чаша бира след активни спортни дейности. Тя успешно хидратира организма след тежки физически натоварвания, тъй като съдържа достатъчно количество вода, витамини и соли. Комбинацията им способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на човешкото тяло, спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите – последната е виновникът за мускулната треска. Бирата не обезводнява организма, напротив – хидратира го, именно заради ниското съдържание на алкохол и над 90% вода в състава си.[[more]]А сега стигаме и до най-момичешката страна на бирата – приложението й в модерните бирени спа центрове. Странното е, че това се случва чак сега в съвременния свят, при положение че тези качества на пивото са били известни още в древен Египет. Легендарната египетска царица Нефертити използвала кехлибарената напитка, за да поддържа косата си мека и блестяща. В днешно време примерът й е последван от много дами, които се доверяват на качествата на пивото не само за косата си, но и за вида на кожата си. Вече съм споменавала за пивните дрожди, по-известни като бирена мая, които допринасят за свежото състояние на лицето заради натуралните си съставки и високото съдържание на антиоксиданти и витамини.

А най-новата мода при разкрасяващите процедури в Европа е потапяне в луксозна вана с бира. Това удоволствие насища клетките с кислород и регулира процеса на изпотяване. Подобрява кръвообращението, има положителен ефект върху нервната система и най-интересното – спомага за намаляване на теглото. Още не съм го пробвала, но си го набелязвам за това лято. Опитайте и вие, момичета! Звучи интригуващо, нали?

С подкрепата на Съюза на пивоварите в България