Общество

"По-добре недей!" – кампания срещу сексуалното насилие над деца

ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! е насочена и към родители, учители, директори, лекари и др.

"По-добре недей!" – кампания срещу сексуалното насилие над деца

LoveGuide, платформата за сексуално и здравно образование за тийнейджъри, стартира нова национална кампания. Фокусът е превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици (15-19 г.), като идеята е да се повишат знанията и уменията на децата, за да са способни те да разпознават рискови ситуации и отношения.

ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! се обръща и към родители, учители, директори, лекари и др. Кампанията цели да бъде постигната разпознаваемост на проблема сред широката общественост и да бъде насочено вниманието към необходимостта от неговото решаване.

Сред въпросите, на които LoveGuide дава отговор в рамките на кампанията, са: Какво е сексуално насилие?“, „Какво е експлоатация?“, „Къде е границата между любовник и насилник?“, „Кой най-често става жертва? Как?“, „Ако се случи най-лошото, какво да направя?“, „Как да разпозная дали мой приятел е жертва на сексуално насилие?“.

България е на второ място в Европа по трафик на хора, а причина номер едно за трафика на хора е сексуалната експлоатация, наложена чрез нови техники и тактики като lover boy. Накратко, насилници и експлоататори спечелват доверието на жертвите си, след което те не могат да разпознаят като насилие и/или експлоатация това, което им се случва. Или когато го разпознаят, е вече твърде късно.

Данните от последните години в България сочат, че средно годишно има 2000-3000 случая на деца жертви на насилие и престъпления. И това са само тези, за които има подаден сигнал! В допълнение, всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! планира часове в училища в цялата страна. Учениците ще получат наръчник за превенция на сексуално насилие и експлоатация, който ще може да бъде свободно свалян и от сайта loveguide.bg. Разяснителни анимирани видеоклипове ще бъдат достъпни в YouTube канала на платформата.