Изкуство

"Капитан Фантастик"

Голямата липса на фестивала So Independent

"Капитан Фантастик"

Голямата липса на фестивала So Independent бе "Капитан Фантастик" на актьора Мат Рос (играе лошия в Slillicon Valley и е с малка, но важна роля в "Американски психар"). Досега е режисирал само 28 Hotel Rooms и е получил седем награди (включително в секцията Un Certain Regard в Кан). Филмът е с оценка 8.0 в IMDb!

Бен (Виго Мортенсен, много голям, с годините дори става по-добър) е показен анархист и краен левичар (но се радва на демокрацията в Америка, разбира се, и дори я уважава), "зеленее", макар и към 50-те, притежава перфектна фигура, хубаво тясно скулесто опърлено от слънцето лице, горящи очи, непокорна дълга коса и артистична брада. Отглежда шестте си деца в хижа сред природата - стройният красавец тийнейджър Бо (британецът Джордж Маккей), набитата мъжкарана Кайлър (Саманта Айлър), тихата и благоразумна Веспър (Аналайс Басо), смуглият таящ неприязън към баща си бунтар Релиън (Никълъс Хамилтън), буйното и приспособено към дивия пущинак зверче Най (Чарли Шотуел) и малката, наблюдателна и палава Заджа (Шрий Крукс). [[quote:0]] Преподава им трудни и дълбоки неща - атомна физика, висша математика. Сексът е обяснен обстоятелствено и изчерпателно, без фалшив свян. Четат Джордж Елиът и Достоевски ("Братя Карамазови"). Вече знаят идеално географията и политикономиката. Ядат само това, което уловят и собственоръчно одерат! Катерят се по скали, сърцата и мишците им са като на олимпийци. Имат си лозунги като "STOP" (stay, think, observe, plan) и "POWER TO THE PEOPLE, STRING TO THE MAN". Това обаче се съчетава с маоизъм (!) и празнуване на деня на посредствения шарлатанин Ноам Чомски. Ясна ви е картинката на безсмисления изолационизъм, атеизъм, омесени обаче с висш морал, недостижими идеали и показен бунт спрямо "консуматорското общество".

Майката Лесли (Трин Милър) загадъчно отсъства, на снимките и в спомените изглежда мила, добра, интелигентна и балансирана жена. Оказва се, че е в лудница (някакво, да речем, биполярно разстройство), а в един момент се самоубива. Семейството яхва архивния и очукан бус и филмът/пътешествието започва, въпреки че родителите на Лесли - строгият и тесногръд, но прям, великодушен и достоен Джак (Франк Ланджела) и сговорчивата и дружелюбна Абигейл (Ан Дауд), не ги искат на погребението. След много перипетии спират при сестрата на Бен Харпър (Катрин Хан), сприхава, гневлива и хаплива домакиня, и боязливия й и деликатно обикновен до безличие съпруг Дейв (Стив Зан)... Появата им на церемонията, скандалът и особено облеклото им (преобладават пурпурните, виолетовите, кървавочервените, яркозелените и жълтите цветове) са култови! [[more]] Въпреки че едновременно децата са толкова напреднали умствено, физически и интелектуално, но и наивни, невежи, простовати, дори глупави в социално и житейско отношение (Бо предлага брак на първото момиче, с което се целува), филмът не иронизира грубо Бен. Не издига и идеологията, философията и практиката му в култ (много се смях, когато малчуганите решиха, че всички са болни, защото са плашещо дебели!), както им се иска на някои "розови" зрители. Деликатно, постепенно и нежно ни казва, че любовта и грижата не са достатъчни (но са задължителни), трябва да подготвиш децата си за истинския свят (Бо е приет във всички престижни унивеситети), без да им налагаш силово и безпрекословно своите виждания, догми и страхове, нито да ги изолираш уж за да ги предпазиш (всички сме част от социума, иначе вегетираме и линеем). Ако си ги възпитал добре, те сами ще си намерят пътя към пълноценен живот и щастие.

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.