От А до Ям

Кекс с шоколад, тиква и ръжено брашно

За пръв път използвам ръжено брашно в рецепта за сладкиш.

Кекс с шоколад, тиква и ръжено брашно

Отдавна исках да опитам нещо ново и в същото време класическо. Един кекс за чай като тези, които баба правеше, и все пак различен, с нещо от мен. Така че за пръв път използвах от ръженото био брашно на "София Мел" в рецепта за сладкиш, в която присъстват почти всички знакови продукти на зимата – тиква, портокал, орехи, канела, шоколад... Можете да си представите как ухаеше у дома, след като го извадих от фурната!

Знам, че скромността краси човека, но този кекс е великолепен и го препоръчвам на всички, особено сега, когато е сезонът му!

[[quote:0]]

200 г пюре от тиква
100 мл растителна мазнина (аз използвах зехтин)
150 г кафява натурална захар
2 бр. яйца
4 с.л. пълномаслено кисело мляко
1 ч.л. ванилов екстракт (или 1 пакетче ванилия)
½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
1 пакетче бакпулвер
60 г ръжено био брашно на "София Мел"
110 г пшенично био брашно на "София Мел"
150 г шоколадов чипс
60 г счукани орехи
кората от 1 портокал (настъргана)
пудра захар за поръсване на кекса 

Нарежете около 300 г сурова тиква на кубчета и я сварете много добре. Извадете кубчетата и ги пасирайте. Отмерете 200 г и прехвърлете в купичка. Разбъркайте с канелата и индийското орехче.

Яйцата и захарта разбийте с миксер. Добавете зехтина (олиото). Отделно прибавете бакпулвера към киселото мляко, разбъркайте и прибавете към яйцата. Разбъркайте и добавете тиквеното пюре и ванилията.


Смесете брашната (брашната на "София Мел" не е нужно да се пресяват) и ги прибавяйте внимателно към останалите продукти, разбърквайки всичко с миксер. Към сместа прибавете и счуканите на едро орехи и настърганата кора от портокал.

Към шоколадовия чипс добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте с вилица или лъжица.

Във форма за кекс (аз нямам, затова използвам стария метод с тортена форма с диаметър 22 см, в средата на която поставям малка чаша и я затискам с тежест) изсипете половината от тестото. Добавете 2/3 от шоколадовия чипс и разбъркайте внимателно. Изсипете и другата половина от тестото и останалата 1/3 от шоколадовия чипс.

Печете 45-50 минути, докато клечка излиза суха от средата на кекса.

Изчакайте да изстине, извадете го и сервирайте поръсен с пудра захар.

С подкрепата на "София Мел"