От А до Ям

Кексът на мама

Тази рецепта за кекс се предава от поколение на поколение.

Кексът на мама

Тази рецепта за кекс се предава от поколение на поколение. Помня я от детството си, когато мама я приготвяше много често, а ние с брат ми облизвахме бъркалките. И сега след като вече съм майка, тази рецепта има още по-голяма стойност за мен. Днес го пригових в моята кухня. Все още синът ми е малък за кекс, но определено един ден ще го науча да го приготвя на своите деца. Дано все повече родители възпитават децата си и дават пример с домашно приготвената храна, като запазват традициите в поколенията.

Рецептата е толкова лесна, че ще я направите почти със затворени очи. Уловката при кексовете е в изпичането - трябва да го извадите от фурната едва когато пъхнатата в него клечка за зъби излиза суха. Любима ми е тази рецепта заради нежния и пухкав пандишпанен вид, а и защото продуктите са малко и ги имаме почти по всяко време вкъщи. Няма мляко, няма масло, само яйца и да кажем, че е почти постен. :)

[[quote:0]]

5 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. сок от компот или лимонада (аз ползвам сок от компот от праскови)
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
пакетче ванилия или няколко капки ванилов екстракт

 

Разделете жълтъците от белтъците. Важно условие е яйцата да са на стайна температура, а купата и бъркалките, с които ще разбивате белтъците, да са идеално сухи.

Разбийте белтъците заедно със захарта на сняг. Слагайте захарта постепенно, докато се разбият добре. Добавете жълтъците към сместа и разбъркайте.

Добавете след това сока от компот или лимонадата, олиото и разбъркайте отново. Накрая сложете брашното с бакпулвера и разбийте. Подгответе формата. Намажете я с олио и посипете леко с брашно.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете до зачервяване и суха клечка. Оставете да изстине извън фурната, обърнете формата и нарежете няколко прекрасни парчета, на които да се насладите с чаша ароматно капучино.

Да ви е сладко!

 

Дани е отскоро майка, кулинарен блогър е от значително по-дълго време. Обожава да пътува, обича хубавата храна и срещите с нови и интересни хора. Заспива с аромата на страниците на нова книга, буди се с чаша чай и с най-красивата усмивка – тази на сина си. Дани е автор на блогa Cooks and Bakes, където можете да откриете безброй вкусни изкушения, приготвени и споделени от нея с много любов и вдъхновение.