Изкуство

Кичът като изкуство – геният Джеф Кунс

Признат за най-успешния американски художник след Анди Уорхол, Джеф Кунс е един от най-влиятелните, популярни и провокативни художници на нашето време.

Кичът като изкуство – геният Джеф Кунс

Признат за най-успешния американски художник след Анди Уорхол, Джеф Кунс е един от най-влиятелните, популярни и провокативни художници на нашето време.

Музеят „Уитни“ в Ню Йорк организира първата ретроспективна изложба на Кунс, събрала над 150 негови творби от близо четири десетилетия назад. Кунс е първият художник, чиято изложба се разполага в цялата сграда на музея. Почти всички експонати могат да бъдат разгледани на сайта на музея, там може да бъде прочетен и каталогът на изложбата.[[more]]Самият Джеф Кунс казва, че кичът е неговото изкуство. Много от произведенията му наистина се родеят с масовото производство, освен това са създадени по подобен начин – Кунс има не просто ателие, а буквално завод, с многобройни асистенти, които произвеждат творбите му. Но освен абсурдните цветни скулптури, подобни на балони и кучета от живи цветя, Кунс има талантливо и красиво нарисувани картини, идеално направени статуи и творби, създадени с въображение и чувство за хумор, които не могат да му бъдат отречени.

Виждала съм огромното цветно „пале“, както галено е наречено от художника, също и златния Майкъл Джексън и едно от кучетата-балони и всички те са впечатляващи и по своему красиви. Освен тях, другите най-прочути произведения на Кунс са – скулптура на Кейт Мос, застанала в сложна йога поза; статуя на Кунс и бившата му жена – порно звездата Чичолина; прочутата акула във формалин, наречена „Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на живия"; огледалните кучета, едно от които миналата година беше продадено за $58,4 милиона. От същата огледална материя са и „надуваемите лалета“, които са високи по два метра.[[gallery]]През 21-ви век Кунс се обръща към класическото изкуство, но по свой неповторим начин. Създава копия на древни статуи от метал с гланцово цветно покритие, рисува антични статуи и ги комбинира с примитивни драсканици. От същата поредица е и цикълът снежно-бели скулптури, които Кунс комбинира с огледални сини топки.

Неговите „надуваеми сърца“ също са много популярни. Едното от тях е продадено през 2007 година за $23,6 милиона, което е рекордна цена по онова време.

Разбира се, може да се спори дали всичко изброено е изкуство с еднаква стойност и дали цената е единственото мерило за успеха на един творец днес. Джеф Кунс очевидно е намерил запомнящ се начин да разказва своите истории – ярко, видимо и ефектно. Умение, което не е дадено на всеки.