Изкуство

Кинофестивалът "Менар": "Пес"

Покъртителен филм, направен семпло и с ясни послания.

Кинофестивалът "Менар": "Пес"

Истанбул – древен и пъстър, огромен и бездушен, шумен и опияняващ, е един от главните герои в тази история. Истанбул, за който се разказва в "Странност на ума" на Орхан Памук. През цялото време се сещах за тази книга и съм сигурна, че потомците на Мевлют бяха някъде там. [[more]] Малкият Джемо е от най-бедните семейства на Истанбул и не ходи на училище, а продава носни кърпички по улиците на града, за да припечели някоя лира за семейството, ако баща му не го спипа и не пропие цялата печалба. Джемо е влюбен в едно красиво момиченце от частно училище и мечтата му е да научи името й.

Хаят е домакиня, омъжена от семейството си насила, докато любимият й е бил войник. Сега той се е върнал и иска да я види за последен път.

Третата история е за Ебру, транссексуална проститутка, която отчаяно иска да си върне любовта на единствения мъж, който вижда в нея нещо повече от ефектна външност. Но той е прекалено страхлив, за да бъде с нея.

Тримата герои ще се срещнат случайно и после ще продължат по пътя си в този дълъг ден, който ще промени живота им завинаги. Без милост, без търпение и без надежда.

Покъртителен филм, направен семпло и с ясни послания, които са толкова истински, че го поставят редом до много голямото кино.