Изкуство

Киномания: „Сбогом, Кристофър Робин“

Тъжен, красив и магичен филм.

Киномания: „Сбогом, Кристофър Робин“

Как се пише любов? – попита Прасчо.
Тя не се пише, тя се чувства... – отвърна Пух.

 

„Сбогом, Кристофър Робин“ наистина ме впечатли. Тъжен, красив и магичен филм.

Това е филм за връзката на един баща с неговия син. Признавам си, аз никога не съм знаела истинската история зад Мечо Пух, Алън Милн и Кристофър Робин. Винаги съм си представяла, че това са приказки, които известният писател е измислял за детето си, разказвал му ги е вечер пред камината или за лека нощ, а по-късно е решил и да ги публикува в книга. Историята, показана във филма и преплитаща в себе си фактология (повече) и фикция (по-малко), обаче е по-различна. [[more]] Още в началото искам да спомена имената на актьорите, защото те са меко казано перфектни в ролите си: Донал Глийсън като А. А. Милн, Марго Роби като съпругата му Дафни, Кели Макдоналд като бавачката Олив, Уил Тилстън (прелестно дете) като малкия Кристофър Робин, Алекс Лоутър като порасналия Кристофър Робин и Стивън Кембъл Мур като илюстратора Ърнест Шепърд.

Именитият драматург се е завърнал от фронта, а участието в Първата световна война е оставило дълбока рана в психиката му – А. А. Милн, наричан от всички просто Блу, страда от посттравматично разстройство. След година съпругата му Дафни ражда момче, чието пълно име е Кристофър Робин, но което всички наричат Били или Били Мун (Мун е неточно произнесената от детето фамилия Милн). Семейството, въпреки несъгласието на Дафни, се мести от Лондон в Източен Съсекс.

Грижите за Били са поверени изцяло на Олив, неговата бавачка. Детето получава много повече любов, ласка и подкрепа от нея, отколкото от майка си. Дафни много тежко преживява факта, че е родила момче, а не момиче (момчетата отиват на война, момичетата – не) и заявява, че не може да го обича. Но от друга страна, именно тя му подарява плюшените играчки – мечок, магаренце, тигър, прасенце, голямо и малко кенгуру.


Местейки се в Съсекс, Милн иска да си осигури спокойствие и да се заеме с книга на антивоенна тематика, но дни наред не успява да напише и дума. Общувайки със сина си и вдъхновен от него, той неусетно започва да измисля историите за Мечо Пух, Йори, Тигър, Прасчо, Кенга и Ру. Приключенията им се случват в Стоакровата гора (Голямата гора), която е реално съществуваща гора – Ashdown Forest в близост до къщата в Източен Съсекс.

Снимка: David Appleby

След публикуването на книгата обаче всичко излиза извън контрол. Известността, която ескалира в тотална световна обсесия, се отразява зле на семейството и най-вече на малкия Били Мун. Във филма той е 8-годишно момче, което получава хиляди писма от цял свят, принудено е да участва в събития, преследвано е за интервюта. Едно дете, което сякаш вече няма шанс за спокойно и нормално детство. Изключително интелигентно дете, но същевременно и много объркано, лутащо се между Били Мун и Кристофър Робин; между историите за Мечо Пух, които е трябвало да бъдат само за него, и повсеместната истерия, породена от един световен бестселър; между любовта към него на всички хора по света и липсата на такава от страна на собствената му майка.

Били Мун прекарва 10 години в училище за момчета, където е подлаган на ежедневен тормоз от страна на съучениците си. Когато идва моментът за мобилизация за Втората световна война, становището на медицинската комисия е, че младежът е негоден за военна служба. Кристофър Робин Милн е страдал от автоимунно заболяване. Били обаче настоява и баща му използва влиянието си, за да може редник Кристофър Милн да замине на фронта.

Няма да ви разказвам повече. Само ще ви кажа, че от филма ще разберете и откъде идва Winnie the Pooh, оригиналното име на героя на английски.

В „Сбогом, Кристофър Робин“ действително има тъга, красота и магия, но също така има и много, много любов. Всеопрощаваща любов.

„В това приказно място, на самия връх на гората, едно малко момче и неговото мече винаги ще си играят.“, написал веднъж А. А. Милн за Ashdown Forest. А вие задължително се разходете до тази гора и се срещнете с тях. Следващите прожекции на филма в рамките на Киномания са на 22 ноември в Euro Cinema, на 25 ноември в кино „Одеон“ и на 26 ноември в Дом на киното.