Изкуство

Киномания: "Хищници в мрака" (2016)

Потресаващ филм!

Киномания: "Хищници в мрака" (2016)

Абсолютно перфектен, потресаващ филм! Печатът на Том Форд е върху всеки кадър, а това прави разказването на сюжета второстепенно – картините в киното се запечатват в ума много по-дълбоко от думите. Кървавите облаци в небето над Тексас и зачервените силно гримирани очи на Сюзън (Ейми Адамс) ще ме преследват месеци наред. [[more]] Откриващите кадри са ехо от скандалния коледен брой на френския Vogue, на който Форд беше гост-редактор преди десетина години. Кадрите се оказват пърформанс – високо оценявано изкуство, изложено в галерията на Сюзън Мороу, която е красива, богата, съвършено изглеждаща галеристка от Лос Анджелис с перфектна къща и живот. Сюзън има един малък проблем – безсънието. И докато в дългите си нощи обмисля своя разпадащ се брак, залязващата кариера и компромисите в изкуството, тя получава ново занимание – романът на отдавна изоставен от нея мъж. Заглавието на книгата е Nocturnal Animals (преводът на български е меко казано спорен), а тя е посветена на Сюзън. Роман, пълен с насилие, но по някакъв начин свързан с нея и нейния живот.

Изобщо също както в първия филм на Том Форд "Самотен мъж", и тук основната тема е самотата и как тя убива – без значение дали в перфектния интериор на нечия къща или в бруталната мизерия на Тексас. Самият Том Форд казва, че е направил този филм с мисълта да предаде едно единствено послание: "Не изоставяйте хората, които обичате!".

За отбелязване е, че, за разлика от първия му филм, тук нито един от костюмите не е на Том Форд. Затова пък за сцената с майката на Сюзън (невероятно присъствие на Лора Лини) Форд просто се обадил на Карл Лагерфелд и той създал специално за героинята тайор на Chanel. Нищо в този филм не е случайно. Само Том Форд може да вземе двама от най-красивите актьори на съвременното кино и да ги накара да играят абсолютни мръсници – Арми Хамър като галантен мръсник (вторият съпруг на Сюзън), Арън Тейлър-Джонсън като брутален мръсник (Рей). От невероятните пейзажи в Тексас (родното място на Форд) до звуците на биещо сърце вместо музика – всичко в този филм е точно на мястото си. Съвършено кино!