Неделен книжен клуб

Книги за плаж

Момичетата говорят и правят класация на най-добрите летни книги

Книги за плаж

Какво е ден на плажа без книга в ръка? Това лято отново четем много и отново стигнахме до извода, че плажът е добра компания за всяка книга, но не всяка книга е добра компания за плажа. Така решихме да видим кои са най-любимите ни книги през лято 2017. 

Левена: Аз сега довършвам едно много готино фентъзи - "Четирите цвята на магията", част първа, което мога да препоръчам на любителите на този жанр. Също прелистих и тепърва ми предстои да прочета "Забранената плът", остроумно изследване на отношението на обществото към женския полов орган, от боготворенето до сатанизирането му. Струва ми се, че ще е много забавна и интересна тази книга и че ще ни помогне да осъзнаем някои аспекти на нашата женственост, като същевременно се благодарим, че живеем в това време и в тази част на света.

Прочетох също "Бьорнстад" на Фредрик Бакман, но нея мога да препоръчам само на хора със сериозен уклон към патетика и сантименталност, защото тук той е надминал патетизма на "Човек на име Уве", нещо, което мислех за невъзможно.

Дина: Момичета, лично аз за плажа винаги предпочитам леки, приятни и кратки четива като например тези разкази: "Истории от куфара".

Тази година за пръв път си направих експеримент и взех за плажа романа "Великият Гетсби", и то в оригинал на английски. Въпреки че ми е интересен, определено не го препоръчвам като плажно четиво.

Елена: Аз няма да ходя на почивка, но чета My Life So Far на Джейн Фонда. Много хубава книга - Джейн Фонда говори за живота си, за връзките и отношенията си с хората, за грешките, за уроците, за това, как всичко в живота се случва, за да те направи по-пълна, задълбочена, завършена личност. Прекрасен, оптимистичен, истински разказ. Почивам си с тази книга.

Косара: Като приятно четиво за плажа мога да препоръчам "Бретонско злато" на Жан-Люк Баналек - интригуващ криминален роман, изпълнен с вкус към качествената храна и любов към магията на Бретан.

Непретенциозно, но любопитно четиво е и "Малката билкарница в Монмартър" на Донатела Рицати. Това е една история за загубата на истинската любов, за способността да продължиш напред и за любовта към магията на билките и тяхната способност да лекуват. Откровено казано, сюжетът не ме впечатли особено, но запали у мен любопитство и истински интерес към света на билките, иридологията и природолечението.

Дина: "Островът" на Александър Секулов ще ви отведе на малък остров в Егейско море, където три деца изживяват своето синьо лято. Хоризонтът е безбрежен, времето не се отмерва с часовник, а морските приключения нямат край. Тук се случва и щастливото корабокрушение, наречено любов. Този в същността си детски роман се чете с лекота и интерес и от възрастните. Препоръчвам го на всеки, който поне за малко би искал да спре времето, да се гмурне обратно в детството и да си припомни първите любовни трепети.

Елица: Аз обичам книги с разкази и всяка година си избирам няколко за лятото - всеки разказ е като отделен свят и така с една книжка преживявам много емоции. Тази година съм си избрала "Празното семейство" на Колъм Тойбин, "Ето така я губиш" на Джуно Диас и "Летни лъжи" на Бернхард Шлинк. И тримата автори са страхотни, така че не се съмнявам, че ми предстоят много приятни минути.

Освен това лятото е моето време за криминални книги - започнах го много добре с "Виждам те". А ако случайно някое момиче е пропуснало двете най-страхотни според мен момичешки книги през последната година - "Гениалната приятелка" и "Тишина през октомври", те със сигурност ще допринесат за незабравимо, емоционално лято.